Hallarna i annonser är alltid socialt begåvade

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-01-31

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Läser ni bostadsannonserna i helgen?

Inte nog med att några av dem är otillåtet pratsjuka och fisförnäma. Ska man tro vad en del mäklare skriver så har det inträffat något vidunderligt med många av de bostäder som ska säljas.

De begagnade hemmen har besjälats.

Lägenheter, hus, hallar och rum, till och med inredningsdetaljer har börjat agera på egen hand, med misstänkt mänskliga gester.

Antingen har mäklarna odlat sin jargong så att orden förlorat sin mening. Eller så har de blivit animister. Hur som helst får de handeln med skrotbilar att framstå som seriös.

Se här några exempel:

"Våningen skänker flera guldkorn". Hur kan en lägenhet ge gåvor? Det framgår inte av annonsen för en tvårummare på Söder.

En femma på Östermalm har en "planlösning som presenterar salong, matsal och bibliotek i fil". Kan inte planlösningen presentera säljare och köpare för varandra direkt?

En lägenhet - våning, eftersom den ligger i en snobbig stadsdel - har en "hall som erbjuder access till samtliga rum". Fantastiskt! Men är det inte ett grundkrav att man ska kunna ta sig in i rummen?

En givmild fyra på Karlaplan har "generös hall", "generösa sällskapsrum" och "generösa sovrum". Andra objekt har generösa fönster, generösa sällskapsrum och till och med en generös hall, i vinkel.

Hallarna är alltid socialt begåvade. De beskrivs som "välkomnande". En hall på Kungsholmen har förmågan att "öppna upp med glasade dubbeldörrar mot ett fantastiskt vardagsrum". En hall som kan öppna upp, rena Sesam!

Vem köper tvåan i Bromma, vars "väggkulörer genererar strålande känsla av ljus och rymd". Undrar vad det är för färg, och om det finns blå lättbetong under tapeten?

Villan i Stocksund "disponerar ca 320 kvm". Kåken bestämmer alltså över golven. En lägenhet har på egen hand beslutat att behålla stilen: "Våningen bevarar tidstypiska sekelskiftesdetaljer". Synd bara att så många andra våningar kastat ut gipset, ett material som i en annons kallas förmöget: "Rika stuckaturer". En eldstad kittlar mäklaren: "Öppen spis i grön marmor förmedlar en behaglig känsla".

Tramset slår rekord, även när bostäderna inte förmänskligas. "Hörnläge med fågelsång", "Betagande", Ytskiktsrenoverad", "i sköna Fredhäll", "Härligt tidlös", "Uppe bland trädtopparna", "Kompromisslös kombination", "Naturen inpå knuten", "Internationellt utförande".

En etta har "öppen planlösning". En etta! Med flera väggar blev det väl en tvåa? En lägenhet mitt på Södermalm har "närhet till Södermalms charmigt brokiga bebyggelse". Ganska självklart, eller hur? En etta i city har "om sommaren prunkande innergård". Nej, växter prunkar sällan på vintern.

En kåk på Värmdö har "optimalt solläge intill solnedgången". Menar de bredvid solnedgången, eller till dess att solen gått ned? Efter det kan ju ändå ingen sola. En originell tvåa i Vasastan: "Allting är skräddaranpassat". Således inget för andra yrkesutövare. Huset med sjötomt: "Tomten representeras av en vacker havsvik". Har tomten skrivit fullmakt till viken? Eller ligger alltihop under vatten?

För att dölja brister och höja priserna; många mäklare skriver på ett tillgjort gammaldags vis, med onödiga prefix, ansträngt och obegripligt. En bostad har en yta "om" ett antal kvadratmeter. Tomter "angränsar mot" allmänning. Garage är "vidbyggda". Källare "inrymmer" olika rum. Lägenheter ligger "invid" något, till exempel "den majestätiska Gustav Vasa kyrka". Hus är inte byggda ett visst årtal utan "anno" si eller så. Ett rum bredvid sovrummet blir "dressing room", en stor garderob kallas "walk in closet". Och de bästa bostäderna säljs inte. De "salubjudes".

Man kan köpa ny bostad också. I en annons förklarar NCC brutalt fördelarna med att flytta till nytt hus: "Du slipper spår och smuts av någon annan".

Robert Aschberg

Följ ämnen i artikeln