Hemlighetsmakeriet om svenska FN-kampanjen skapar frågetecken

FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson gratulerar Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) till att Sverige just blivit invald i FN:s säkerhetsråd.

I  tre år pågick regeringens kampanj för att Sverige skulle få en plats i FN:s mäktiga säkerhetsråd. Kostnaden uppgick till 27 miljoner kronor och utrikesminister Margot Wallström (S) var mycket nöjd när hon sommaren 2016 kunde berätta att kampanjen krönts med framgång.

Sedan januari förra året fram till årsskiftet har Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog en plats i rådet som hanterar en rad infekterade frågor, exempelvis Nordkorea och Syrien.

Men berätta för riksdagen hur kampanjen utvärderats vill regeringen inte. Trots att riksdagen är den som kontrollerar hur regeringen sköter sitt arbete.

Dagens Nyheters reporter Mikael Holmström har på ett förtjänstfullt sätt följt riksdagens ansträngningar att få ta del av materialet. Två gånger under förra året begärde utrikesutskottet att få del av utvärderingen, 44 sidor plus bilagor.

Båda gångerna blev det nej. UD skickade enbart över 13 sidor med offentliga slutsatser. Motivet var att utvärderingen var ”arbetsmaterial” och därför inte offentlig handling. För ett par veckor sedan gjorde utskottet ett nytt, tredje försök att få ta del av hela rapporten.

Om det här var ett tillfälligt avsteg från offentlighetsprincipen på UD vore det inte mycket att spilla trycksvärta på. Men så är inte fallet. Utrikesdepartementet delar sällan med sig av sin information utan hänvisar till utrikessekretess eller att det fortfarande är arbetsmaterial. Väldigt mycket tycks aldrig komma längre i UD:s processer.

Det säger sig självt att det måste finnas uppgifter som ska hållas i en begränsad krets. Men där ingår kanske inte en kampanj som avslutades för flera år sedan.

Det kan dessutom vara kontraproduktivt. Genom sitt hemlighetsmakeri ger UD intryck av att det som gjordes absolut inte tål dagsljus.

På sin hemsida skriver regeringen att offentlighetsprincipen är central i rättsordningen. Allmänheten har rätt till insyn i och tillgång till information om statens och kommunernas verksamhet. Men de berättar inte att de själva har sista ordet, regeringens beslut går inte att överklaga.

27-miljonerskampanjen höll sig inom sina budgetramar. Pengarna gick till ett kansli som ledde kampanjen, till resor till ett 20-tal länder med rätt att rösta in nya medlemmar i säkerhetsrådet. Och till en resa till Sverige för 27 FN-ambassadörer under sommaren 2015. En del av pengarna till den resan togs från biståndsbudgeten, från en stiftelse som ska främja utveckling i tredje världen.

Fotnot: UD meddelar att representanter för riksdagens samtliga partier fick se allt material den 7 mars i år. Men uppenbarligen har det inte hejdat dem från att på nytt begära ut hela rapporten.


5 SAKER ATT HÅLLA KOLL PÅ I VECKAN

  • Talar om sin tro
    Nyhetsbyrån TT har fått för sig att Anders Ygeman är ­parti­ledare. Det är han inte, han är Socialdemokraternas grupp­ledare i riksdagen. Talar om sin tro och sina drivkrafter gör han i alla fall i Uppsala i morgon kväll i ett ­arrangemang med Pingstkyrkan och tidningen Dagen.
  • Talar inte om var hon är
    Ebba Busch Thor befinner sig på förvalsturné och på ­onsdag är hon i Jönköping. Men den som till äventyrs vill se och lyssna till KD-ledaren letar ­förgäves på partiets hemsida. Inga träffar på ”förvalsturné” och en på ”turné”. Men den ­senare handlar om Stefan ­Löfven.
  • Frias igen?
    Vojislav Šešelj, en tid vice ­premiärminister i Serbien, ­överlämnade sig 2003 till krigsförbrytartribunalen i Haag där han åtalades för krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten i Bosnien-Hercegovina och ­Kroatien. Han friades i första ­instans, på onsdag avgörs ­överklagandet.
  • Dags för årets blomma
    På torsdag startar försäljningen av årets Majblomma. Traditionsenligt köper drottning Silvia den första på Stockholms slott. Majblomman är Sveriges ­största barnhjälpsorganisation. De ser till att utsatta barn får bland annat glasögon och ­kläder men stödjer också ­forskningsprojekt. 
  • Nu är det vår
    Nästa tisdag presenteras vårbudget och vårändringsbudget. Den första anger budgetramarna för de kommande tre åren, den senare ändrar i innevarande års budget. Presentatör: Finans­minister Magdalena Andersson. Förväntningar: Valfläsk, det är inte ens fem månader kvar till valet.

DAGENS CITAT

”Jag skulle inte säga att jag är feminist, jag tror kanske att det vore att gå för långt.”
Donald Trump, USA:s president, tar för en gångs skull inte till överord.