Landsbygden dör och ingen agerar

I den nya tv-serien ”Resten av Sverige” reser journalisten Po Tidholm runt och tar tempen på den allt glesare svenska glesbygden.

Den breder ut sig, skuggan. Absolut inte i storstäderna, men bortom dem.

I den hjärtskärande SVT-serien ”Resten av Sverige” försöker journalisten Po Tidholm ta reda på hur landsbygden mår.

Han har så klart en agenda. Tidholm är själv en av alla de norrlänningar som åkt till Stockholm för att lyckas i mediebranschen.

Visst lyckades han, men till skillnad från andra valde han att flytta tillbaka. Till Arbrå i Hälsingland, en tätort där de flesta människor bor kvar men där nästan allt annat har försvunnit.

Nog krävs det en rebell för att skaka liv i tv-huset i Stockholm. I veckan kunde tidningen Journalisten ­konstatera vad folk utanför tullarna har vetat i åratal: SVT har abdikerat.

De lokala stationerna finns kvar, såklart. Men hur ofta syns deras inslag i rikssändningarna? Nästan ­aldrig. Sedan årsskiftet har Gävleborg haft tre inslag ­ i Rapport, inget i Aktuellt. Samma gäller för Jämtland. Sörmland har haft ett enda inslag.

SVT-ledningens målsättning är att ha 1,3 lokala ­inslag per sändning. Sveriges Radio och de ”rikstäckande” dags­tidningarna ska vi inte tala om.

Nu är medietäckning inget självändamål, men likväl en av demokratins grund­bultar. Somliga pratar om att media mörkar sanningen. Då syftar kritikerna på att man inte skriver ut vem som begår brott mot vem.

Den riktiga mörkläggningen är värre än så. Fler och fler orter på landsbygden saknar lokalredaktioner, där får du inte ens reda på om brott har begåtts.

Och har brott begåtts kan du inte gå till polisen och anmäla. För det finns ingen polisstation. Blir du sjuk kan du få vänta på ambulansen i över en halvtimme. När ambulansen väl kommer kan din närmaste akutmottagning ha rationaliserats bort.

Landsbygden dör sakta och nästan ingen agerar. Kanske för att ingen lösning finns i sikte, konstaterar Po Tidholm.

Marknadsekonomin visar ingen hänsyn mot små­orterna. Saknas lönsamhet saknas vilja.

Den urbana socialismens bidrag till landsbygden? Kanske en skidresa. Yngre idealister åker ut i skogen, käkar knark och dansar till techno och åker hem igen.

Under tiden växer skuggsidan. Det betyder knappast att människan klarar sig utan sol.

Följ ämnen i artikeln