Ett häpnadsväckande medgivande från Trump

Det är ett häpnadsväckande medgivande som president Donald Trump gör.

Att han medvetet förde det amerikanska folket bakom ljuset och därmed bidrog till att onödigt många avlidit i covid-19.

Men det innebär inte per automatik att hans chanser att bli omvald försämras.

I en normal valrörelse vore avslöjandet om Trump explosivt. De flesta kandidater skulle inte överleva en sådan skandal.

Men vi har lärt oss att Donald Trump inte lyder under vanliga politiska lagar.
Hans presidentskap har varit en enda lång sträcka av skandaler där nästa hela tiden övertrumfat den föregående.

Häromdagen avslöjades det att Trump talat illa om stupade soldater och kallat dem "losers". Nyheten dominerade under en dag eller två inte bara medierna i USA utan i hela västvärlden. Nu var det väl ändå kört för Trump, tänkte många.

Nu kommer nyheten att han inledningsvis ljög för det amerikanska folket om hur farligt coronaviruset var och soldatskandalen är glömd. Om några dagar kommer nya avslöjanden som kommer att få coronalögnen att blekna. Vem talar ens längre om Rysslands inblandning i valet 2016 och Trump-kampanjens eventuella samarbete med ryssarna?

Trumps felsteg är så många att de drunknar i varandra.

”Han är beredd att göra vad som helst för fyra år till i Vita huset”, skriver Wolfgang Hansson.

Med detta sagt är det ändå Trumps hantering av coronapandemin som utgör det största hotet mot hans återval. Hans erkännande att han medvetet förde det amerikanska folket bakom ljuset kommer hyfsat tätt inpå valdagen och förstärker bilden av den monumentala inkompetens han visat i att hantera pandemin.

Ingen liten sak

Hade Trump som de flesta ansvarsfulla ledare varit öppen med riskerna med viruset och handlat därefter hade de amerikanska medborgarna snabbare kunnat skydda sig bättre.
Därmed hade smittan begränsats och inte lika många människor hade dött.

Det är ingen liten sak för en president att medge ett sådant övergrepp mot den egna befolkningen.

Samtidigt är USA vid det här laget så delat och så polariserat att Trumps anhängare ändå kommer att visa förståelse för presidentens argument att han ville undvika att skapa panik.

För de som ogillar Trump är den senaste skandalen bara ännu ett skäl till att inte rösta på honom.

Det avgörande blir hur de som står i mitten kommer att reagera. De som ännu inte bestämt sig för hur de ska rösta eller om de ska rösta.

Om Trumps medvetna och oansvariga lögn om corona får dem att ta steget över till Joe Biden så kan avslöjandet definitivt skada Trumps chanser. Men med erfarenheten av nästan fyra år med cirkus Trump skulle jag inte våga sätta pengar på en sådan utveckling.

När presidenten i går fick frågor om avslöjandet i Bob Woodwards nya bok svarade han med en av de mest flagranta lögner jag hört Trump uttala under sin tid i Vita huset.

Han påstod att hans administration och USA gjort ett fantastiskt jobb med att bekämpa covid-19 och tillhörde de länder i världen som lyckats bäst. Detta samtidigt som alla vet och enkelt kan kontrollera att USA är det land som har flest smittade och flest döda i världen med 190 000. Även sett till folkmängden ligger USA bland de tio länder som klarat sig sämst.

Styrs av en enda sak

Men Trump har gjort lögnen till norm i den amerikanska politiken. Gör man det hela tiden så fungerar det uppenbarligen att ljuga.

Många amerikaner insåg redan när Trump spelade ner hotet från corona att han pratade mot bättre vetande. De förstod att han sa så för att försöka förhindra börsen och ekonomin från att falla. Det är ju den blomstrande ekonomin som varit hans främsta argument för att få väljarna att rösta på honom. Hans dubbla budskap om corona var presidentens försök att rädda situationen.

Allting Donald Trump gör styrs av en enda sak. Hans brinnande önskan om att bli återvald. Inget skrämmer honom mer är förödmjukelsen i att förlora. Han är beredd att göra vad som helst för fyra år till i Vita huset.

Om det innebär att ett antal tusen amerikaner dör i onödan i covid-19 så må det vara hänt.