Ett totalt utfryst Ryssland är priset Putin får betala

Jag kan inte påminna mig någon annan väpnad konflikt där en angripare så snabbt mötts av omvärldens samlade vrede.

Ryssland är på väg att totalt frysas ut från den internationella gemenskapen.

Vad gör det med stridsmoralen hos ryska militärer och acceptansen hos civilbefolkningen?

Inför vinter-OS i Peking debatterades det om bojkott eller inte. Men nån verkstad blev det aldrig, förutom en diplomatisk bojkott av ett fåtal västländer. Viljan att demonstrera mot diktaturen rann ut i sanden. Precis som den brukar göra.

Därför är det en extrem kontrast att se hur omvärlden reagerat på Rysslands angreppskrig mot Ukraina.

Knappt hade invasionen inletts förrän Rysslands fråntogs Formel 1 tävlingen i Sotji och den prestigefyllda finalen i fotbollens Champions Leauge. Det är sannolikt bara en tidsfråga innan Ryssland utestängs från fotbolls-VM i höst. Redan har både Polen och Sverige meddelat att de vägrar möta Ryssland i VM-playoff.

Ryssland får inte vara med i Eurovision song contest. Landet portas från evenemang efter evenemang.

Putin har lyckats med konststycket att ena stora delar av världen bakom Ukraina och mot Ryssland. Tyskland gör nu helt om, fördubblar sina försvarsutgifter och skickar defensiva vapen till Ukraina. Sverige kan snart gå samma väg.

Efter annekteringen av Krim 2014 frös nästan alla länder i Europa och USA de diplomatiska kontakterna med Moskva. Finland var ett av få länder som upprätthöll dem. Men i dag bestämde sig Finland för att stänga sitt luftrum för ryska flyg. Sedan har hela EU följt efter. Det gör det svårt eller omöjligt för många ryssar att resa utomlands, särskilt till Europa och USA. Två resmål som många ryssar vant sig vid att kunna besöka när de vill.

Den ryska motsvarigheten till lågprisbolaget Ryan Air har redan ställt in alla flyg till Europa.

”Atombomben” som sanktion

Till de sanktioner som redan införts mot den ryska eliten runt Putin har EU och USA nu också enats om att använda den så kallade "atombomben" bland sanktionerna. Åtminstone några ryska banker ska stängas av från det internationella betalningssystemet Swift. Det innebär att ryska företag inte längre kommer att kunna ta emot betalningar från utlandet. De blir svårt för dem att verka.

Vladimir Putin.

Sannolikt är det i det ljuset man ska se Putins förnyade, förtäckta kärnvapenhot. Putin är pressad.

Än så länge undantar EU och USA de banker som används för att betala för rysk olja och gas eftersom ett stopp för den skulle skapa energikaos i Europa.

Men EU tar ändå en stor risk. Ryssland kan svara genom att stänga av gaskranen och då stannar delar av Europas industrier och människor i Tyskland och andra centraleuropeiska länder får svårt att värma sina bostäder.

Så stark är viljan att stoppa Putin att man är beredd att ta den risken.
Oväntat snabbt har vanliga ryssar fått känna av de ekonomiska effekterna av Putins krig. Rubeln, den ryska valutan, har tappat rejält i värde vilket lett till kraftiga prisökningar på importvaror.

Kriget fick börser världen över att rasa men den ryska börsen drabbades överlägset värst. Dag ett tappade den 39 procent av sitt värde.

Bortsett från Kina och ett fåtal andra länder har världen ställt sig upp som en man bakom Ukraina. Solidariteten med det ukrainska folket flödar över alla bräddar i samma takt som Ryssland förpassas till pariafacket på ett sätt som annekteringen av Krim inte medförde.

För befolkningen bakom ljuset

President Putin gör vad han kan för att försöka skärma av den ryska befolkningen från sanningen. Han inser att kriget snabbt kan bli impopulärt hos en bredare allmänhet när de verkliga kostnaderna blir uppenbara för ryssarna.

Order har utgått från regimen att ord som attack, invasion och krig inte får användas i rapporteringen om det som Kreml kallar en "militär operation". Tio medieföretag varnades i går för att få sina webbsidor blockerade om de bröt mot förbudet.

Rysk statlig tv visade i går inga videofilmer från den militära insatsen i Ukraina. Inga siffror släpps om ryska förluster i kriget.

Men när de ekonomiska och sociala följderna av kriget blir alltmer kännbara för vanliga ryssar är frågan hur de reagerar.

Frågan är också hur de stridande ryska trupperna påverkas när de attackerar en fredlig granne och möter starkt motstånd.

Jag tycker det än så länge är för tidigt att slå fast att kriget går sämre än Putin förväntat sig. Inte ens han kan ha trott att det bara var att köra över ett stort land med 44 miljoner invånare. Men om Ryssland inte lyckats inta Kiev och störta den demokratisk valda regimen där inom en vecka eller två så kommer den ryska stridsmoralen att påverkas negativt.

Kriget i Ukraina är ett högriskföretag för Putin. Även efter en eventuell seger kommer omvärlden att fortsätta frysa ut Ryssland under lång tid. Ovanpå det måste Putin räkna med ett gerillakrig mot den ryska ockupationsmakten.

Utan folkligt stöd blir det svårt även för en de facto diktator som Putin att behålla makten.