Det blir inte lätt att sova gott i natt

Varningar för en ny kapprustningsspiral mellan världens stormakter är på väg att besannas.

När USA i helgen avfyrade en "förbjuden" missil var det startskottet för Ryssland och Kina att börja utveckla liknande vapen.

Slutresultatet blir en farligare värld där risken för användning av kärnvapen ökar.

Den 2 augusti gick det så kallade INF-avtalet med Ryssland ut efter att USA sagt upp det sex månader tidigare.

Avtalet förbjöd alla medeldistansrobotar med en räckvidd mellan 500 km och 5 500 km. Sådana raketer med kapacitet att bära kärnvapen ansågs extra farliga eftersom de når sina mål på bara några minuter. Alldeles för kort tid för att hinna upptäcka om det rör sig om ett falsklarm eller inte och därmed minimera risken för ett fullskaligt kärnvapenkrig som kan hota hela mänskligheten.

President Trump sa upp avtalet eftersom USA redan under Obamas tid ansåg att Ryssland under ett antal år brutit mot avtalet genom att utveckla missiler med förbjuden räckvidd. Något Ryssland givetvis förnekade.

Många varnade för att begravningen av avtalet skulle resultera i en ny rustningsspiral. Och det är precis vad som håller på att hända.
Ändå var det förvånande att USA så snart efter att avtalet gått ut genomförde en testskjutning av en missil som var förbjuden då avtalet gällde.

”Vidtar motåtgärder”

Uppskjutningen skedde i södra Kalifornien i söndags.
Mycket tyder på att det hela ska ses som en politisk signal till Ryssland och Kina snarare än att USA på kort tid utvecklat ett nytt vapen.

Rysslands president Putin var inte sen att lufta misstanken att USA måste ha börjat utveckla den tidigare förbjudna missilen långt innan INF-avtalet gick ut. Något USA förnekar.

Både Putin och Kinas ledning har reagerat genom att säga att de nu kommer att vidta "nödvändiga motåtgärder". Samtidigt som man sammankallat ett extrainsatt möte med FN:s säkerhetsråd för att diskutera den nya situationen.

För freden i världen är det amerikanska missiltestet dåliga nyheter ur flera aspekter.

Testet urholkar ytterligare det numera allt lägre förtroendet mellan de tre stormakterna. Den ökade misstänksamheten riskerar att kasta världen tillbaka till en ny kalla kriget-mentalitet.

Fem döda forskare

Vi såg häromveckan hur Ryssland uppenbarligen testade den nya så kallade Skyfall-roboten som drivs med en atommotor. Testet misslyckades och minst fem ryska toppforskare dödades. Men om ryssarna lyckas utveckla ett sådant vapen tvingar de USA att följa efter.

Ju sämre förtroendet är mellan länderna desto mer rädd blir man för varandra. Ju mer rädd man blir desto mer ökar benägenheten att utveckla nya vapen och bygga upp stora vapenarsenaler.
Något som ökar risken för krig.

Det var därför USA och Sovjetunionen med början på 70-talet enades om olika avtal för att begränsa utvecklingen av kärnvapen och andra liknande vapen.

Nedrustningsavtalen har löpt ut eller sagts upp ett efter ett. Nu finns det bara ett kvar, det så kallade Start-avtalet som begränsar hur många aktiva kärnvapen som USA och Ryssland får ha. Men även det är i riskzonen när det går ut om två år.

Knäcka Kina

Bortsett från att USA inte vill vara bundet av ett avtal, INF, som de anser att Ryssland bryter emot så har president Trump ett annat mål. Han vill att alla avtal av den här typen även ska inkludera Kina för att hindra den uppstigande supermakten från att få strategiska fördelar gentemot USA.

Kinas vapenarsenal är i dagsläget långt mycket mindre än både USA:s och Rysslands men Kina satsar stora pengar på att upprusta och Trump vill till varje pris hålla tillbaka Kinas möjligheter att nå militär supermaktsstatus.

Samtidigt lockas Trump av tanken att i praktiken tvinga in Kina i en kapprustning som kommer att sluka mycket av kommunistregimens pengar. I praktiken var det kapprustningen med USA som knäckte Sovjetunionen och gav USA och västvärlden segern i kalla kriget.

Kanske hoppas Trump att kombinationen av ett handelskrig och en ny kapprustning ska göra detsamma med Kinas kommunistiska parti och därmed kraftigt försvaga det som i framtiden ser ut att bli USA:s främsta rival i världen.

Kombinationen av en regelbaserad världsordning som Trump är på väg att riva ner och kärnvapen utan kontroll gör att världen känns väldigt mycket mer osäker och farlig.

Lägg klimathotet till det och försök sova gott i natt.

Det blir inte lätt.