Coronakrisen gör Biden given som presidentkandidat

Joe Biden och Bernie Sanders.

För Joe Biden innebär coronakrisen två saker.

Han är i det närmaste given som demokraternas kandidat i presidentvalet. Hans möjligheter att slå Trump ökar.

Förklaringen är enkel.

När de två demokratiska kandidaterna i går möttes i den första tv-sända duellen mellan dem så hälsade de med armbågarna för att visa att det är en ny tid som kommit till USA.

Därefter vidtog en förhållandevis livlig debatt som nästan helt handlade om hur coronakrisen ska bemästras och hur Trump i deras ögon misskött den hittills. Bernie Sanders gjorde bra ifrån sig medan Joe Biden trots en och annan felsägning undvek den stora katastrofen.

Men debatten kommer inte att spela så stor roll för vem som blir nominerad. I det här läget utkämpar Bernie Sanders ett alltmer omöjligt slag.

I en tid av så stor ovisshet som vi har framför oss kommer de demokratiska väljarna att skicka fram den av kandidaterna som har störst praktisk erfarenhet av att leda landet.

Då smäller Joe Bidens åtta år som vicepresident betydligt högre än Bernie Sanders år som senator för en liten, obetydlig delstat som Vermont.

Hela psykologin i racet har vänts upp och ner.

I sin roll som Obamas vicepresident var Biden med och kämpade mot ebola-utbrottet som många fruktade kunde utveckla sig till en pandemi, han var med och tog beslut om hur finanskrisen skulle bemästras. Och en rad andra kriser.

Primärvalen fortsätter

Allting kommer det närmaste året eller halvåret att handla om hur viruset ska bemästras, sjukvården hindras från att kollapsa och dödstalen från att skjuta i höjden. Alla andra frågor kommer att hamna helt i skymundan.

Dessutom är detta inte tider då amerikanerna vill experimentera med sitt sjukvårds- eller samhällssystem. Om Sanders möjlighet att få igenom sina radikala förslag i kongressen var små tidigare så är de nu så gott som obefintliga.

Amerikaner har svårt att acceptera socialism i normala fall. Just nu är det knappast vad majoriteten vill ha ens inom det demokratiska partiet. Detta trots att det ser ut som Kina gjort ett bättre jobb med att bekämpa coronaviruset än USA hittills gjort.

Trots att coronakrisen nu snabbt tömmer skolor, krogar och gator i USA ser morgondagens primärval ut att fortsätta som planerat. Då är det bland annat de viktiga delstaterna Florida, Illinois och Ohio som ska säga sitt.

I opinionsmätningarna leder Biden med tvåsiffrigt i samtliga tre.

Rent matematiskt är det hela inte avgjort även om resultaten går som opinionsmätningarna visar. Men i praktiken är Sanders chanslös så länge Biden inte gör bort sig fullständigt.

Värsta sedan andra världskriget

Coronakrisen befinner sig ännu bara i sin linda i USA. Det kommer att bli mycket värre under de kommande veckorna. Då håller väljarna hellre Biden i handen än den ännu äldre, om än vitalare, Sanders.

Om inte Sanders självmant ger upp efter tisdagens primärval kommer trycket att öka på honom de närmaste veckorna. När USA står inför sin värsta kris sedan andra världskriget är det samling som behövs och inte strid.

Bernie Sanders visade 2016 att han är en sällsynt envis kandidat när han fortsatte att utmana Hillary Clinton trots att han i praktiken var chanslös. Men den här gången kommer trycket på att han ska dra sig ur bli mycket större.

Normalt borde en sån här kris göra att Biden är chanslös mot en sittande president. Men Donald Trump har så här långt visat en häpnadsväckande oförmåga att ta virusutbrottet på allvar.

I går hävdade han, helt felaktigt, att USA har smittan ”helt under kontroll”. Samtidigt står administrationens smittskyddsexpert bredvid Trump och säger att det värsta fortfarande återstår.

Våga säga sanningen

Vad en nation behöver i dessa tider är inte en hejaklacksledare utan någon som är beredd att fatta svåra och tuffa beslut och säga sanningen till folket. Men ändå utstråla hopp.

Trump verkar oförmögen att ta på sig landsfaderollen. Han oroar sig mest för börsfallet och den svåra ekonomiska kris som USA och resten av den industrialiserade världen är i början av. En kris som gör det svårare för honom att övertyga väljarna om att han är rätt man att leda landet även fortsättningsvis. Ekonomin är hela tiden det som varit Trumps bästa försäljningsargument.

Under några dramatiska veckor har förutsättningarna för presidentvalet ändrats totalt. Alla inser att virusutbrottet inte går att skylla på Trump. Däremot bär han ett stort ansvar för landets senfärdiga handlande för att begränsa smittspridningen.

Beroende på hur krisen utvecklas är det förmodligen inget som de amerikanska väljarna kommer att glömma i första taget.

PODD Så kan corona påverka det amerikanska presidentvalet

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om hur coronaviruset kan komma att påverka det amerikanska presidentvalet och hur det påverkar Donald Trumps möjligheter till att bli omvald. Gäst är Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator på Aftonbladet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen