Google och Facebook jagar stålar och pissar på moralen

Det är sannerligen ingen folkrörelse som hotar demokratin, skriver Robert Aschberg.

I samband med att moderatledaren Ulf Kristersson röstades ned som statsminister i förra veckan sa Liberalernas Jan Björklund att han inte utsatts för en liknande hatkampanj på 25 år.

Att hoten och hatet frodas på nätet är ingen nyhet.

Totalförsvarets forskningsinstitut, Brottsförebyggande rådet, Göteborgs universitet och flera andra institutioner har undersökt ämnet många gånger. Resultaten har delvis varierat, men alla pekar på att de fega och vanligtvis anonyma kräk som spyr galla i flock och hotar enskilda människor har blivit ett hot mot demokratin.

Var fjärde politiker har påverkats i sitt uppdrag av hat, hot och våld. 29 procent av alla politiker i stat, kommun och landsting uppger att de självcensurerat sig till följd av detta (Brå 2017).

58 procent av journalisterna i Sverige har någon gång utsatts för hot, trakasserier och våld i sin yrkesroll. Drygt var fjärde utsatt journalist har undvikit att bevaka ett visst ämne eller fråga på grund av hoten och hatet. 22 procent har någon gång undvikit att bevaka en viss individ eller grupp (JMG 2017).

Men det är sannerligen ingen folkrörelse som hotar demokratin.

En analys av 6,5 miljoner kommentarer och inlägg riktade mot 2 382 journalister på Flashback, Avpixlat, Nordfront och Samhällsnytt mellan 1997 och 2018 visade resultatet att det bara är ett tiotal användare som står för 20–30 procent av näthatet mot journalisterna i respektive forum (FOI 2018).

Men det är inte enbart politiker och journalister som drabbas. Poliser, åklagare och socialarbetare tillhör hårt utsatta grupper.

Nätjättar som Google och Facebook håller käft och duckar. De jagar stålar och pissar på moralen.

De stora telekombolagen, som tillhandahåller kommunikationen, har en sak gemensamt. Deras finstilta avtal med kunderna förbjuder hot, trakasserier, rasism och andra olagliga uttryck. Det vore lätt för telekombolagen att säga upp avtalen med kunder som använt deras tjänster för sådan kriminalitet. Men hur ofta görs det? Aldrig.

Tro för den skull inte att alla som drabbas är änglar. Långt ifrån, och även på människor med makt i medierna kan det växa horn i pannan.

En i huvudsak lovvärd massrörelse som #metoo fick alldeles för många anställda i press, radio och tv att helt tappa omdömet. Några deltog i skränande lynchmobbar på ”hemliga” facebooksidor. Andra klampade storstilat över de så kallade etiska regler de vanligtvis högtidligt prisar. Många fick beröringsskräck och fasar fortfarande för att ens ifrågasätta överdrifter, galenskaper och rena lögner i samband med #metoo.

Rädslan att drabbas av hotfulla drev sätter logiken ur spel. Det är hög tid att göra något åt monstret.


Antikt samhälle

Ett termitsamhälle i Brasilien är ungefär lika stort som Storbritannien. Bygget är minst 3 800 år gammalt. 200 miljoner enskilda termitstackar finns på ytan, med underjordiska förbindelsegångar. Soldattermiter med sylvassa käkar komplicerar forskningsarbetet.

Höjda p-böter

Den grönblå majoriteten i Stockholm vill höja p-böterna, de högsta till 1 300 kronor. Vilket ska bidra med ytterligare 85 miljoner till kommunkassan. Förslaget klubbas troligen i början av nästa år. Felparkerarna kommer då att bekosta mer än en procent av den kommunala verksamheten.