Det är äta vi vill – inte laga mat i timmar ...

Det är inte mer tid för att laga mat vi behöver.

Det är tid att äta maten i lugn och ro vi saknar.

Det finns en myt som frodas hos rynk-på-näsan-människor och det är att vi i Sverige så totalt förfallit i våra hushåll att vi inte längre ids laga mat till våra barn eller till oss själva.

Ibland heter det att vi lägger ynka 7 minuter om dagen på matlagning och ibland töjs siffran ut till 12 eller 13 eller 14 minuter.

Det fattar ju vilken köttbulls-trillare som helst att det inte kan bli någon middag att tala om på den tiden.

Fast nu är det ju inte sant att vi bara nyser ur oss middagen.

I en ny undersökning från United Minds, beställd av Felix, framgår det att vi lagar middag ungefär en halvtimme per dag och sitter till bords lika länge.

Och det dröms inte vått om evighetslånga kok ute i stugorna utan finge man välja så skulle matlagningen ta lite mindre tid och samvaron vid bordet sträckas ut.

Här kan den kritiska invända och säga att det är väl precis ett sånt resultat Felix skulle vilja ha för att kränga mer pommes frites och saker.

Å andra sidan kan jag inte annat än sympatisera med ett företag som lägger örat mot rälsen och försöker förstå vad vi konsumenter tycker är vettigt och tidsbesparande.

Mycket hellre en rejäl undersökning för att anpassa sitt sortiment än att utveckla tramsigheter som Kalles banankaviar, som måste ha kläckts under en firmafest och inte hade ett dyft att göra med vad kunderna ville ha.

För övrigt noterar jag att bara 7 procent av barnfamiljerna i rapporten tycker att det är njutbart att laga vardagsmiddag.

Det tål att tänka på i en tid när ”laga mat från grunden” ständigt mässas.

Följ ämnen i artikeln