Släpp saxen eller klipp bort rubbet

Jag undrar när dumheterna ska ta slut. Först var det en ­politiskt alltför korrekt kulturchef i Stockholm som ville ta bort ”Tintin i Kongo” från barnbokhyllan och flytta ner den till vuxenbiblioteket. Boken ansågs fördomsfull mot de ­svarta i Kongo som utnyttjades av vita kolonisatörer. Kulturchefen fick tack och lov inte sin vilja igenom. Ändå följde flera bibliotek ute i landet efter och plockade bort ”Tintin i Kongo” från hyllorna.

Och nu har saxen gått i svens­karnas mest älskade tv-program, ­”Kalle Ankas jul”. Enligt SVT har upphovsmännen Disney krävt att figurer från leksaksfabriken ska klippas bort, till exempel den lilla blonda flickan som inte får OK-stämpeln i rumpan förrän hon har lärt sig att säga ”mamma”, den lilla svarta dockan som frivilligt sätter baken mot stämpeln och en man med judiskt utseende som tar sig fram på hjul. Enligt Disney är figurerna i leksaksfabriken kränkande, rasistiska, schablonmässiga och otidsenliga. Det är klart att de är otidsenliga. En del av dem skapades ju redan på 1930-talet!

När upphovsmännen bakom ”Kalle Ankas jul” nu har börjat censurera filmen så är det väl lika bra att fortsätta. För det dröjer inte länge förrän tittarna upptäcker att det VIMLAR av andra otids­enliga schabloner och kränk­ningar av mänskliga rättigheter i ”Kalle Ankas jul” när de väl ­börjar skärskåda programmet.

Vem tillverkar till exempel leksakerna i tomtens leksaksfabrik? Jo, små tomtenissar! Detta kallas barnarbete. Walt Disneys tomtefar utnyttjar små barn att gratis och under starkt pressade förhållanden tillverka de leksaker som Tomten sen ska skänka till de ”snälla” barnen. Men barnarbete är väl förbjudet i hela västvärlden? Ständigt jagar västliga journalister giriga leksaksfabrikörer i kinesiska fabriker för att avslöja deras grymma barnarbete.

Har ni tänkt på avsnittet om ­Snövit och de sju dvärgarna? Är det acceptabelt att under år­tionden göra stackars män som drabbats av småväxthet till allmänt åtlöje så här? Det är i varje fall betydligt allvarligare än när en liten dockflicka inte blir godkänd av tomten förrän hon lärt sig att säga ”mamma”.

Eller vad säger ni om bilden av den italienske pizzabagaren, som bjuder Lady och Lufsen på spagetti och sjunger ”Bella notte” för dem? Någon värre schablonbild av en pizzabagare har jag aldrig sett. ”Kalle Ankas jul” vimlar av alla slags fördomar, schabloner och kränkningar, varav de bortklippta figurerna i leksaksfabriken är struntsaker. Jag ­säger: Håll censursaxen borta från programmet! Eller lägg ner ”Kalle Ankas jul” helt! Då slipper vi hyckleriet. God jul!

U-landet Sverige

Tåg står stilla. Hela samhällen mörkläggs när strömmen går. Under lördagsdygnet drabbades vi i Tungelsta av inte mindre än 15 strömavbrott (!). Den gångna snöveckan har tydligt blottlagt bristerna och systemfelen i vår elförsörjning. I onsdags var till exempel 81 000 av Fortums kunder i södra Stockholm strömlösa hela dagen utan att Fortum lyckades hitta felet. Sanningen är att elbolagen har tjänat grova och snabba pengar på elkunderna samtidigt som de eftersatt både underhåll och en nödvändig utbyggnad av elnätet, som är klart underdimensionerat i ett vinterland som vårt.

Krokodiltårar

… var det nog Barack Obama fällde i fredags, dagen då 27 människor, varav 20 små barn, sköts ihjäl av en 20-årig galning i en skola i den lilla medelklassorten Newtown nära New York. Massakern i Newtown är det hittills värsta illdådet där en beväpnad galning skjuter ihjäl oskyldiga skolbarn i USA, landet med världens mest generösa vapenlagar. Lagar som Obama naturligtvis inte tänker skärpa. Att ha ett antal skarpladdade skjutvapen hemma är en del av den amerikanska medborgarrätten. Att bevara den är viktigare än att skydda oskyldiga människors liv.

Följ ämnen i artikeln