Frågan är obehaglig – men måste ställas

Polisen ryckte på axlarna åt försäkringsbolagets rapport om att den 41-åriga kvinnans make utsatts för brott.

Hade hennes pappa varit vid liv om mordutredarna tagit larmet på allvar?

Kvinnan och en 18-årig man är anhållna som skäligen misstänkta för mordet på hennes far och mordförsöket på hennes mor.

Det är den lägre misstankegraden och det är fullt möjligt att de visar sig vara oskyldiga och snart försätts på fri fot, men redan den omständigheten att kvinnan greps på Arlanda, i färd med att lämna landet, är bestickande.

Hur många åker på semester utomlands bara någon vecka efter att ens föräldrar har utsatts för dessa fasansfulla brott?

Uppenbarligen spanade polisen på paret och kände sig tvingade att slå till då det stod klart att hon var på väg att lämna landet.

Så långt tycks detta vara ett professionellt polisiärt arbete. Men det finns skäl att fundera lite över kvaliteten över utredningen rörande kvinnans makes död förra sommaren.

Paret gifte sig i december 2014. Några veckor senare tecknade någon en livförsäkring hos If på mannen på maxbeloppet 2,5 miljoner kronor, utan dennes vetskap.

Förmånstagare var händelsevis kvinnan.

När mannen några månader senare hittades död fattade försäkringsbolaget misstankar. På goda grunder, om någon frågar mig.

Enligt kvinnan gav sig maken en kväll förra sommaren ut på båt på en sjö. Först nästa morgon anmälde hon honom saknad. Den simkunnige mannen hittades senare drunknad på grunt vatten, nära sommarstugan där föräldrarna överfölls. 

Kvinnans berättelse om vad som hade hänt var motsägelsefull och två rutinerade före detta mordutredare började på försäkringsbolagets uppdrag att kartlägga kvinnan. Släktingar, vänner och grannar intervjuades.

Fram växte en bild av en kall, manipulativ och impulsstyrd kvinna. En människa som var beredd att gå långt för att bli förmögen.

If övertygades mer och mer om att det fanns skäl att misstänka att ett brott hade begåtts och stoppade utbetalningen. Den ansågs vara förfalskad.

Försäkringsbolaget rapporterade successivt till polisen om vad det kommit fram till, men ingen förundersökning inleddes.

Inte ens då rapporten tidigare i somras sammanställdes och lämnades över till polisen hände någonting. Detta trots att den innehöll uppgifter som enligt en källa "med råge överstiger gränsen då det finns skäl att misstänka brott".

I den dödsfallsutredning om makens död som genomfördes varnade dessutom släktingar för att kvinnan planerade att mörda sina förmögna föräldrar. Inte heller det ledde till att polisiära larmklockor ringde.

Jag har inte hela bilden klar för mig. Kanske finns det en rimlig förklaring till att utredarna inte agerade mer än vad de tycks ha gjort.  Men det framstår som synnerligen anmärkningsvärt att ingen förundersökning inleddes.

Frågan är obehaglig, men måste ställas.

Hade tragedin i Arboga den 3 augusti kunnat undvikas?