Så ska du tänka i EU-valet – tre handfasta tips

EU-valet är i grunden inte svårare än något annat val

En av de vanligaste frågorna som jag får när valet till EU-parlamentet närmar sig är vem eller vilket parti frågeställaren ska rösta på.

Det kan jag naturligtvis inte svara på eftersom det är en ytterst personlig handling som inte kan överlåtas till någon annan. Däremot kan jag ge tips om hur man bör tänka.

Det första är att välja en person som man tror gör sig i det stora, rörliga EU-parlamentet som till det yttre har ganska få likheter med den svenska riksdagen. Här frodas starka åsikter, här gillar man människor som verkar vilja något och här räds man inte skilda åsikter.

Kort sagt, kolla igenom vilka som ser ut att ha chans att ta plats i parlamentet, välj en utåtriktad person som driver frågor som du själv tycker är viktiga.
Observera dock att det bör vara en fråga som faller inom EU har beslutsrätt. Annars riskerar din kandidat att få tala för döva öron under sina fem år i parlamentet.

Det andra man bör tänka på är att personen tillhör ett parti som ingår i någon av parlamentets stora partigrupper.

De svenska partierna är medlemmar i större grupper, ofta kallade deras europeiska familjer. Moderaterna och Kristdemokraterna är exempelvis med i den största partigruppen, EPP. Socialdemokraterna och FI ingår i den näst största, S&D.

Dessa båda grupper har under den här mandatperioden tillsammans haft majoritet i parlamentet. Så kommer det av allt att döma inte bli efter valet.
Då ökar inflytandet för exempelvis ALDE, med Centern och Liberalerna, och den gröna gruppen, G/EFA med Miljöpartiet.

Anledningen till att du ska bry dig om vilken grupp din kandidat kommer att verka i är att du sannolikt vill att hen ska få genomslag för sina idéer. Det är enklare i en grupp med potentiellt inflytande än en marginaliserad.

Ett tredje tips är att strunta i det som många svenska väljare ägnar sig åt i riksdagsvalet, nämligen taktikröstning. Ett teoretiskt exempel: En väljare lägger sin röst på Miljöpartiet trots att de tycker att Socialdemokraterna är bäst. Men de gör så för att de inser att S aldrig kommer att kunna bilda regering på egen hand. För att underlätta att de trots allt får regera röstar de på en trolig koalitionspartner.

Det är meningslöst i EU-valet. Ett uppenbart skäl är att det inte leder till en regeringsbildning. Ett annat är att valet är så stort att alla eventuella taktikröster kommer att drunkna. 751 ledamöter, om britterna fortfarande är kvar, och omkring 400 miljoner väljare i 27 eller 28 länder är ingen bra grogrund för taktikröstning.

Tre tips. Slit dem med hälsan


Fem saker att hålla koll på i veckan

Val både här och där
I Sverige, och stora delar av världen, är det påskdag och ganska händelselöst. Men i Ukraina hålls andra omgången av presidentvalet, i Nordmakedonien den första. På ögruppen Komorerna nöjer de sig med en omgång, den hålls i dag. Spänningen är på topp – nästan.

EU-valet gör sig påmint
På tisdag kampanjar Manfred Weber, partigruppen EPP:s kandidat till ordförande för EU-kommissionen efter valet, i Grekland. Centern har valkick-off på fredag då det är exakt en månad kvar till valdagen. Och 1 maj lanserar Aftonbladet vår Valkompass för den som vill ha hjälp.

Toppkandidaterna möts
Sverige gillar inte det här systemet utan tycker i princip att medlemsländerna ska bestämma vem som blir EU-kommissionens ordförande. Det tycker inte andra och därför utser partigrupperna i parlamentet en toppkandidat var. Dagen före Valborg debatterar de i anrika Maastricht.

En epok går i graven
Den förste japanske kejsaren att abdikera på flera århundraden är kejsar Akihito som lämnar tronen på Valborgsmässoafton. Han efterträds av sin son, vad annars (?), kronprins Naruhito. Därmed inleds en ny era i det japanska riket – i alla fall på pappret.

Nyval – igen
På söndag går Spanien till nyval igen sedan premiärminister Pedro Sanchez och hans socialister fått budgeten nedröstad i februari. Fyra partier var emot, varav två katalanska som protesterar mot att regeringen säger nej till en folkomröstning om ett självständigt Katalonien.


Veckans citat

”Det visar att det finns plats i politiken för alla”·

Li Andersson, ordförande i finska Vänsterförbundet, har en tam kommentar till att 46 procent av den nyvalda finska riksdagen är kvinnor.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.