Sverige kan bättre – det kan AKB nog själv också

Anna Kinberg Batras första sommartal som partiledare var rappt och välformulerat.

Men vem som helst kunde ha hållit det. Annie Lööf, Jonas Sjöstedt, till och med Stefan Löfven.

Partisekreterare Tomas Tobé presenterade M-ledaren som höll sommartalet på Mosebacke i Stockholm med att man snart skulle få lyssna till Sveriges nästa statsminister.

Ingenting är givetvis omöjligt och det är mer än tre år till nästa val.

Men faktum är att Anna Kinberg Batra (M) nog måste lägga om stil om hon ska nå målet. Ösa på mer, kort sagt.

Det var inget fel på hennes tal, inte alls. Det var rappt, välformulerat och föredömligt kort (en halvtimma).

Okryddat tal

Tyvärr var det också spolformat, utan kantigheter som fick lyssnare att stanna upp och reflektera. Nästan vilken partiledare som helst hade kunnat hålla det och publiken hade varit halvnöjd.

Sjöstedt (V) hade kryddat upp det med kritik mot vinster i välfärden. Lööf (C) hade lagt till lite om närodlad politik och framför allt tryckt mer på vikten av fler och växande företag. Löfven (S) hade haft ett internationellt avsnitt.

Men Anna Kinberg Batras tal var tyvärr okryddat. Det var väl tillagat, men saltet hade hon glömt.

Inte så att det var renons på nyheter. Kinberg Batra släppte två. Den första handlade om att Moderaterna vill att gränsen för allmän förskola sänks från tre till två år.

Satsning på förskolan

Dessutom vill partiet satsa en miljard kronor på mindre barngrupper i förskolan. Särskilt vill de premiera dem som jobbar mest med språkinlärning. De ligger sannolikt i områden med hög andel nya svenskar.

Anna Kinberg Batra kan vara något så ovanligt som en moderat välfärdsreformator. I de tre stora tal som hon hållit sedan hon valdes till partiledare i början av januari har det varit den röda tråden.

I installationstalet lovade hon lägre skatt för förvärvsinkomster redan från 64 års ålder. I dag är gränsen 65 och vitsen är att fler ska jobba högre upp i åldrarna. Hon sade också att Komvux ska bli en rättighet för alla vuxna.

AKB är feminist

I nästa stora tal, på M:s kommundag i mars, fortsatte hon. Fribeloppet för den som jobbar med får studiemedel ska höjas med 30 000 till 200 000 kronor. De extra studieveckorna för 40+-arna utökas. Och man ska kunna få studiemedel till 60 års ålder.

Säg den M-ledare som lagt fokus på den typen av frågor. Det har i alla fall inte hänt sedan Carl Bildt och framåt.

Kinberg Batra är feminist och det avspeglade sig, återigen, i talet. Hon gjorde en snabb skiss av hur det såg ut för kvinnor i Sverige för hundra år sedan. Då hade kvinnor exempelvis inte rösträtt och inte makten över sina egna kroppar.

Och när hon räknade upp personer som haft stor betydelse för vår tids välfärd, exempelvis företagare och uppfinnare nämnde hon lika många kvinnor som män. Hon glömde heller inte ”vanliga” människor som Sveriges första kvinnliga bussförare, Berta Persson. Buss-Berta var verksam på Gotland och dog 1961, 68 år gammal.

Få går i opposition

Samma frihetsbegrepp, att få vara den man är och utvecklas efter sin egen förmåga, applicerade Kinberg Batra också på nyanlända svenskar och på det som hon kallade ”det nya utanförskapet”, de som inte får sitt första jobb och därför heller inte det andra. Oftast unga och utrikes födda med bristfällig utbildning.

Som sagt, fint. Men väldigt få går i opposition mot det. Eller känner engagemanget bubbla.

Sverige kan bättre, är Anna Kinbergs motto. Det kan hon nog själv också.