USA kan bli coronapandemins slukhål

När smittspridningen i världsekonomins främsta motor verkar vara bortom kontroll är det dåliga nyheter för hela planeten.

USA kan bli coronapandemins slukhål.

Läget blir inte bättre av de bisarrt dubbla budskap som kommer från president Trump och experterna.

USA verkar vara sällsynt illa förberett för coronautbrottet. Från att bara ha haft ett fåtal fall har ökningen varit mycket kraftig de senaste veckorna. I dag har man över 50 000 konstaterade fall men mörkertalet är sannolikt mycket stort. Hälften av de smittade man känner till finns i New York.

De första testkiten som den amerikanska smittskyddsmyndigheten skickade ut var felaktiga och efter det har man aldrig kommit i kapp. Med en befolkning på drygt 300 miljoner invånare har USA gjort väldigt få tester jämfört med många andra industriländer.

Allting tyder på att medan president Donald Trump sa att läget var under kontroll och det inte fanns något att oroa sig för så var smittspridningen i USA i full gång utan att myndigheterna hade en aning.

Nu får man betala priset för det senfärdiga uppvaknandet. New York beskrivs som ett nytt epicentrum för coronaviruset, ett USA:s Wuhan. Inte så konstigt kanske med tanke på att det är ett världsekonomiskt centrum med tre stora flygplatser som fram till alldeles nyligen pumpade in och ut turister och affärsresenärer från hela världen.

Människor köar för att testa sig för coronavirus i Queens, New York.

Det som framförallt skiljer USA:s hantering från resten av den industrialiserade världen är den extrema skillnaden i budskap från landets högsta ledare och de ansvariga expertmyndigheterna. Nästan överallt talar de med en tunga.

Skäller ut Trump

Därför är det nästan surrealistiskt att höra New Yorks guvernör Andrew Cuomo skälla ut den federala regeringen för att man bara skickat 400 respiratorer när de behöver 30 000. Han beskriver en situation som är på väg att bli okontrollerbar i en av USA:s största delstater. Trots alla åtgärder man vidtar finns det inga tecken på att smittspridningen minskar.

Samtidigt står president Donald Trump i Vita huset och säger att USA snart ska öppna igen. Senast till påsk vill han lyfta på restriktionerna, åtminstone i de delar av landet som ännu inte är så hårt drabbade.

– USA kommer snart att vara öppet för business igen, mycket snart, hävdar Trump.

Detta samtidigt som de amerikanska smittskyddsexperterna är mycket tydliga med att USA bara är i början av virusutbrottet.

– Det värsta ligger fortfarande framför oss, är budskapet.

Antalet insjuknade och döda kommer att öka betydligt.

De dubbla budskapen riskerar att förvärra situationen. Hur ska amerikaner veta vad som gäller? Ska de hålla sig hemma en längre period eller kan de snart fortsätta leva som vanligt?

Ska de lyssna på sin president eller på experterna?

– USA kommer snart att vara öppet för business igen, mycket snart, hävdar Trump.

Motsäger experter

Lika mycket av Donald Trumps fokus verkar ligga på att hålla igång ekonomin som att minska smittspridningen. Han vill ju bli omvald i höst.

Presidenten har rätt i att man måste kunna hålla två tankar i huvudet samtidigt, att rädda både ekonomin och stoppa smittan.

Men när han direkt motsäger experterna i ett försök att vara överdrivet optimistisk så skapar han istället en stor osäkerhet för både medborgare och företag. Ingen vet vad som gäller.

Presidenten kunde i går glädja sig åt den största börsuppgången under en dag sedan 1933. Detta efter en kombination av hans optimistiska tongångar och framförallt det jättelika hjälppaketet som kongressen lyckades enas om. Ett historiskt stort paket på över 2 000 miljarder dollar, en tiondel av hela den amerikanska ekonomin.

I ett land utan det skyddsnät som finns i Västeuropa kommer det att betyda mycket för många amerikaners chans att övervintra krisen. Men inte ens detta paket kommer att kunna skyla över att rekordstor arbetslöshet och rekordmånga konkurser väntar den närmaste tiden.

Börsens glädjeskutt kan snart förvandlas till nya djupdykningar.

Ett USA som går in i en stark recession och kanske till och med en depression lägger ytterligare en våt filt över resten av världen. Redan befinner sig en tredjedel av världens befolkning i någon form av nedstängning. Ett gigantiskt experiment som aldrig tidigare testats.

Det enda hoppet är att den mer eller mindre totala nedstängningen av världen inte ska vara längre än några månader och att skadan innan dess inte hinner bli alltför stor.

Alla önskar säkert att Trump ska få rätt i sin profetia att USA börjar rulla igen till påsk men jag tror väldigt få ser det som realistiskt.

 

PODD Så har EU misslyckats under coronakrisen

I det här avsnittet av Aftonbladet Daily pratar vi om hur EU har hanterat coronakrisen. Vad händer med EU när krisen väl är över? Gäst är Wolfgang Hansson.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen