Alla ska kunna göra en klassresa tycker Kristersson

Ulf Kristersson är den partiledare som talar varmast om möjligheterna att göra en klassresa.

Det kan verka lite konstigt. Men det är ett faktum.

Politikerveckan i Järva har som målsättning att minska avståndet mellan väljare och valda. Bara det är bra.

Att den dessutom äger rum i utkanten av flera av Sveriges mest problemfyllda förorter är ännu bättre. Det vidgar ämnena i partiledartalen om inte annat.

M-ledaren Ulf Kristersson.

Moderatledaren Ulf Kristersson talade där under torsdagskvällen. Och han gjorde det genom att bland annat tala om nödvändigheten av att kunna göra en klassresa.

Det är ett ämne M-ledaren ofta återkommer till i sina tal. Han är den partiledare som talar både varmast och oftast om att klassresor måste vara möjliga.

Det är lite märkligt. Man skulle ju kunna tro att det är en utpräglad vänsterfråga. Men så är tydligen inte fallet. Varken Stefan Löfven (S) eller Jonas Sjöstedt (V) lyfter frågan.

– Det handlar om klassresan, uppbrottet, självförverkligandet, sade Kristersson i talet och pekade på tre personer i hans närhet som gjort det.

Stefan Löfven, barnhems- och fosterbarnet som blev statsminister. Jan Björklund, textilarbetarsonen som blev minister och partiledare. Benjamin Dousa som knappt talade svenska när hans mamma såg till att han bytte skola och som nu är Muf:s ordförande.

Alternativet till en klassresa är att barnen ärver sina föräldrars sociala problem.

– Då handlar det inte om andra generationens invandrare. Utan om andra generationens arbetslösa. Andra generationens missbrukare. Andra generationens sjukskrivna, sade Ulf Kristersson.

Det är ju inte alldeles ovanligt att så blir fallet. Att barnen inte förmår bryta sitt sociala arv utan lever ungefär samma liv som deras föräldrar gör eller gjorde.

– Det svenska löftet om social rörlighet bryts. Och ersätts med social ärftlighet. Jag hatar det innerligt, sade Kristersson som anser att det moderna Sverige byggts på klassresor. Varför byta ett vinnande koncept?

Ett av de allra viktigaste verktygen för att åstadkomma social rörlighet, klassresan, är förskolan och skolan. Det är där eleverna ska få de kunskaper som de behöver för att bryta klassmönstret. Därför anser Moderaterna bland annat att barn till arbetslösa ska få vara längre i förskolan.

Så några ord om arrangemanget på Spånga idrottsplats, alltså politikerveckan i Järva. Det är ytterst välordnat. P-vakter öppnar grindar, presskort tillverkas och det finns vatten att dricka.

Till skillnad från förra året finns dessutom ett flertal matvagnar och ett otal utställare. Det har gett arrangemanget ett lyft.

Då blev bilden tyvärr att ett fåtal intresserade stod i hörnet av en jättelik asfaltsplan.

Nu är det betydligt fler besökare vilket sannolikt beror på att det finns fler aktiviteter. Förekomsten av mat och dryck ska inte heller föraktas.

Kan Järva ta över efter Almedalen? Man ska aldrig säga aldrig.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.