Wallström är ett riktigt pr-geni

Utrikesminister Margot Wallström (S).

Det är bara att erkänna. Sverige har en utrikesminister som är ett pr-proffs.

Så här jobbar Margot Wallström för att bygga bilden av sig själv.

En av nyheterna i regeringens utrikesdeklaration, som Margot Wallström (S) presenterade i riksdagen i dag, är att Sverige ska öppna ett 50-tal skrivarstugor över hela världen på Internationella kvinnodagen den 8 mars.

I skrivarstugorna ska det författas inlägg till det nätbaserade uppslagsverket Wikipedia om kvinnor som utmärkt sig på något sätt. I dag finns fyra gånger fler artiklar om män än om kvinnor.

För den som vill bli omnämnd i åtminstone en notis i internationell media är det ett genidrag. Vem kan vara för att kvinnor inte uppmärksammas eller faller i glömska? Vem kan vara för att nästan bara manlig kompetens får erkänsla? Väldigt få skulle kunna säga det med hedern i behåll.

Men det är inte det enda sättet som Margot Wallström använder sig av för att bygga bilden av sig själv. Om vi inledningsvis begränsar oss till hennes tid som utrikesminister så började redan i regeringsdeklarationen där statsministern deklarerade att Sverige skulle föra en feministisk utrikespolitik.

Nu kommer vän av ordning att påpeka att Margot Wallström formellt inte blev utrikesminister förrän efter regeringsförklaringen var uppläst.

Så sant, men den som inte tror att Wallström hade flera fingrar med i syltburken har fel. För det talar inte minst att begreppet inte fanns med över huvud taget i Socialdemokraternas valmanifest.

Det räckte för att placera Margot Wallström på den internationella kartan, i den mån hon inte redan fanns där efter tio år som EU-kommissionär och två år som FN:s särskilda representant i frågor som rör sexuellt våld i väpnade konflikter. För vem kan vara emot en utrikespolitik som syftar till att bekämpa att kvinnor förbises när det gäller resurser, representation och rättigheter? Kanske fler än som vill säga det högt, men inte många.

I vår bjuder utrikesdepartementet, UD, som leds av tre kvinnliga men inget manligt statsråd, till en internationell konferens i Stockholm, Stockholm Forum on Gender Equality, Stockholmsforumet för jämställdhet mellan könen.

Under tre dagar ska frågan diskuteras av 500 personer från hela världen med representanter från hela fältet, från ideella organisationer till ministrar. Succé? Ingen kan veta, men man kan gissa att Margot-fansen håller tummarna.

Det är inte första gången som Margot Wallström gjort ovanliga saker som orsakat rubriker. Som kulturminister åkte hon med ett fartyg från Greenpeace till Mururoaatollen i Stilla havet för att protestera mot Frankrikes planerade provsprängningar av kärnvapen där. Den dåvarande presidenten Jacques Chirac var inte road.

Som kulturminister, och sedermera socialminister, mellan 1994 och 1998 flyttade hon delar av sina departement till en kontorslokal i Karlstad, nära hemmet i Hammarö. Det var en förutsättning för att hon skulle tacka ja till att bli statsråd efter regeringsskiftet.

Uppmärksamhet väckte också hennes val av en manlig assistent. Det var, på den tiden, mycket ovanligt. Då var assistenter kvinnor, punkt slut.

Margot Wallström har långsamt och metodiskt byggt upp bilden av sig själv som en superfeminist, den som ständigt tar på sig de rosa glasögonen. Så jobbar ett pr-geni.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.