Från hatad diplomat till respekterad äldre statsman

Få människor har haft så stor betydelse för hur vår värld ser ut idag som Henry Kissinger.

Den före detta amerikanske utrikesminister var den som inledde avvecklingen av det kalla kriget men även anklagades för krigsbrott.

Kissinger gick från att vara en av de mest avskydda politikerna i världen till respekterad äldre statsman.

När Henry Kissinger 1973 tilldelades Nobels fredpris för att ha förhandlat fram ett fredsavtal för att få slut på Vietnamkriget var det tveklöst det mest kontroversiella priset i den norska nobelkommitténs historia. Två av nobelkommitténs medlemmar avgick i protest.

Han delade priset med sin nordvietnamesiske motpart Le Duc Tho som vägrade att ta emot det. 

Kissinger avstod från att resa till Oslo väl medveten om de folkliga protester som väntade. Kriget i Vietnam fortsatte i två år till.

I demonstrationer världen över häcklades Kissinger som en massmördare och krigsförbrytare för sin roll i de urskillningslösa bombningarna av Nordvietnam och Kambodja där hundratusentals människor fick sätta livet till.

Kissinger var en kylig maktspelare som försökte maximera USA:s intressen i världen oavsett mänsklig kostnad. Han såg världen som ett schackspel. Det där med mänskliga rättigheter var inget för honom. Han hade inga problem med att bidra till att störta demokratiskt valda ledare som exempelvis Salvador Allende i Chile så länge det gynnade Amerikas intressen.

På ett sätt var det lite märkligt eftersom han faktiskt kom som politisk flykting till USA i slutet av 30-talet när hans familj flydde undan nazisternas jakt på judar.

Via en lysande akademisk karriär på Harvard där han gjorde sig ett namn på tesen att ett begränsat kärnvapenkrig var möjligt, hamnade han som nationell säkerhetsrådgivare hos dåvarande presidenten Richard Nixon. 

Henry Kissinger. 2022.

Styrde från baksätet

Han avancerade till utrikesminister och blev i praktiken USA:s nästa mäktigaste man. Den som från baksätet styrde USA:s utrikespolitik och den ende som innehaft båda jobben samtidigt.

Det var han som inledde en era av avspänning med Sovjetunionen som resulterade i det första nedrustningsavtalet. En utveckling som så småningom banade vägen för Michail Gorbatjov, Sovjetledaren som öppnade upp den stängda diktaturen och lät Berlinmuren falla utan att ingripa.

Men det Kissinger framförallt blir ihågkommen för är hur USA närmade sig Kina och öppnade dörren för jättelandets inträde på världsarenan. Det som kom att kallas ping-pong diplomati.

USA ändrade sin inställning att totalt frysa ut Kina från den internationella gemenskapen.

Det resulterade 1979 i att USA:s allierade Taiwan fick lämna över Kinas plats i FN till Maos kommunistiska folkrepublik. Tanken med det draget var att i stället isolera det som USA då såg som sin främsta rival, Sovjetunionen.

Resorna till Kina var på den tiden en sensation. Kissinger syntes på lika många bilder som Nixon och blev en internationell celebritet. 

Kissinger hade också en fåfäng sida. Han gillade att synas i sällskap med den tidens Hollywoodkändisar. Särskilt kvinnor.

President Richard Nixon och Henry Kissinger, 1974.

För vek

Kissinger överlevde Nixons förnedrande avgång efter Watergateskandalen och blev även Gerald Fords utrikesminister. Men när Ronald Reagan tog över Vita huset ansågs Kissingers avspänningslinje mot Sovjetunionen vara alltför vek.

I stället ägnade Kissinger resten av sin karriär åt at via sin konsultfirma agera rådgivare i det tysta åt olika presidenter. Både republikaner och demokrater. Joe Biden är en av dem som fått råd av Kissinger. Donald Trump en annan.

Men Barack Obama var inte imponerad. Han säger att han tvingades ägna mycket av sin tid i Vita huset år att försöka reparera den kaotiska värld som Kissinger bidragit till att skapa.

Vilket inte hindrade att Kissinger med tiden blev en alltmer respekterade äldre, vis statsman och en flitigt anlitad föreläsare.

I dag ser USA Kina som sin stora rival och försöker på olika sätt blockera landets väg mot att bli en supermakt jämbördig med USA. Det har lett till att relationerna mellan länderna återgått till nästan samma djupfrysta läge som innan Kissinger och Nixon började tina upp dem 1972.

Men Kina har inte glömt att det var Kissinger som släppte in landet i värmen. Han har varit en flitig resenär gäst i Peking och träffat alla kinesiska ledare sedan Mao. Så sent som i juli blev han inbjuden att träffa president Xi Jinping. Detta samtidigt som dörren var stängd för Bidenadministrationen.

Man kan säga att Kissinger dog mitt i steget. Aktiv in i det sista trots sina 100 år. Men också hemlighetsfull.

När budet om hans bortgång kom sades ingenting om dödsorsaken.