Löfven och hans ministrar är värda beröm

Regeringen har gjort vad man kan begära

Att vara lugn, metodisk och fatta beslut är samhällsapparatens viktigaste uppgift just nu.

Hittills har regeringen med Stefan Löfven skött uppgiften bra. De ska ha beröm.

​Jag tillhör inte dem som faller i farstun i första taget för att folk sköter sitt jobb, gör det som de förutsätts göra.

Men just nu befinner vi i oss i ett slags undantagstillstånd. Ingen nu levande människa har varit med om något liknande.

Med det sagt måste man säga att regeringen, Riksbanken och en rad andra myndigheter hittills har skött sina uppgifter väl.

 

De har betonat allvaret. De har gett besked som står sig, inte virrat hit och dit. De har fokuserat på det viktigaste, att begränsa smittspridningen och skadeverkningarna på företagen så gott det går.

För detta förtjänar Stefan Löfven och hans regeringskolleger, samarbetspartierna, riksbankschefen och mängder av andra människor i beslutsfattande ställning en eloge. Från oss alla.

Hittills har Stefan Löfven och hans regering skött uppgiften bra, skriver Lena Mellin.

Redan den 1 februari klassade regeringen coronasmittan som allmän- och samhällsfarlig vilket gav en rad myndigheter extraordinära befogenheter.

Den senaste veckan har besluten avlöst varandra i en sådan omfattning och takt att det är svårt att hänga med. Här kommer ett urval:

  • Gymnasie- och högskolor rekommenderas att stänga sina lokaler och i stället bedriva undervisningen på distans.
  • Ny lagstiftning gör det möjligt att flytta undervisning eller bedriva fjärrundervisning även i grundskolan.
  • Alla som kan, åtminstone i Stockholm med omnejd, rekommenderas att jobba hemma.
  • Äldre förmanas att inte gå ut överhuvud taget.
  • Folksamlingar, även grundlagsskyddade sådana som politiska manifestationer och religiösa sammankomster, som samlar fler än 500 personer är tills vidare förbjudna.

Det här, tillsammans med ständiga uppmaningar att tvätta händerna, ska minska smittspridningen.
 

Men regeringen och flera myndigheter har också fattat beslut som ska underlätta för att företagen ska kunna övervintra under den djupa ekonomiska kris som uppstått i coronans spår.

  • Företagen får låna upp till 500 miljarder helt gratis – om bankerna beviljar krediten.
  • Företagen får också anstånd med all skatt, preliminärskatt, arbetsgivaravgifter och moms. Beslutet gäller retroaktivt.
  • Företagen slipper betala sjuklön, den ersättning man får under de första 14 dagarnas sjukskrivning.
  • Korttidspermitteringar blir möjliga. Den anställde får 90 procent av lönen och arbetsgivarna subventioneras kraftigt.

Vad kan man begära på mindre än en vecka? Inte mycket, enligt mig.

 

En alltför stor del av den allmänna diskussionen om krisen har handlat om två saker. Det ena är hamstringen av toapapper. Det andra är kravet på att stänga alla skolor.

Regeringen har inte med varken det ena eller det andra att göra. Sveriges största tillverkare av toalettpapper, Essity, försäkrar att produktionen löper helt normalt så på den punkten finns ingen anledning till oro.

Det finns inga lagliga möjligheter för regeringen att stänga skolor. Men de kan, i likhet med vad den gjort med gymnasier och universitet, rekommendera. Det är svårt att se att någon inte skulle följa rådet.

 

Andra länder har i vissa fall vidtagit mer drastiska åtgärder. Det betyder inte att de har rätt och att Sverige har fel. Det vet man först i efterhand. Samma åtgärder behöver inte heller vara rätt i alla länder, samhällen skiljer sig åt.

Rak kommunikation, förmåga att fatta beslut, metodisk upptrappning av åtgärder i takt med att krisen utvecklas. Vad kan man mer begära av regeringen och dess myndigheter?

 

Pressträff om coronavirusets påverkan på Sveriges skolor.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.