Direkt olämpligt att de är ”BFF”

Kent Ekeroth med Berth Milton i Stockholm.

Det är direkt olämpligt att SD-riksdagsmannen Kent Ekeroth umgås och semestrar tillsammans med Sveriges största skattesmitare genom tiderna, förre porrkungen Berth Milton.

Ekeroth är lagstiftare och dessutom ersättare i riksdagens skatteutskott.

Kent Ekeroth har suttit i riksdagen i snart fem år och borde alltså vid det här laget vara väl bekant med sina arbetsuppgifter. Tillsammans med de 348 andra ledamöterna stiftar han de lagar som gäller i Sverige. Det är en av deras absolut viktigaste uppgifter.

Men en av hans bästa kompisar, förre porrkungen Berth Milton, tycker inte att dessa lagar gäller honom. Tills halva skatteskulden skrevs av för att preskriptionstiden gått ut ansåg Kronofogden att han hade en skuld till svenska statskassan på nära en miljard kronor.

Denne Milton, enligt uppgift Kent Ekeroths BFF (Best friend forever), bor i dag utomlands på tre olika adresser och har, såvitt känt, inga utmätningsbara tillgångar i Sverige. Det betyder att när preskriptionstiden går ut kommer resten av skatteskulden också att skrivas av. Nästan en halv miljard kronor.

Men det tycks inte bekymra Ekeroth, ledamot av Sveriges riksdag och ersättare i riksdagens skatteutskottet.

Tvärtom, kring nyår besökte han sin vän på paradisön Mauritius. Men inte nog med det. Enligt uppgift till Aftonbladet stod Milton för riksdagsledamotens uppehälle under vistelsen.

Ekeroth är vän, tillbringar semestern, slår runt på krogen och festar med en person som målmedvetet snuvar den svenska statskassan på pengar. Bara det tyder på sällsynt dåligt omdöme.

Och hur logiken i att umgås med Sveriges mest kända skattesmitare går ihop med att, vid åtminstone ett tillfälle, höja skatten för vanligt folk, är en gåta.

Kent Ekeroth fick sitt publika genombrott i den så kallade järnrörsskandalen. Blivande SD-ledamöter i riksdagen förnedrade invandare och kvinnor en sen juninatt i Stockholm och beväpnade sig sedan med järnrör.

Ekeroth filmade en stor del av händelseförloppet. När skandalen briserade fick han lämna riksdagens justitieutskott. Men nu är han tillbaka där.

Han bereder lagförslag. Han beslutar om dem som riksdagsledamot. Men har uppenbarligen uppfattningen att hans kompis inte behöver följa dem.

Om Ekroth låtit riksdagen betala anslutningsflygen till Mauritius på 2 000 kronor är han småsnål. Det är inte heller tilltalande.

Följ ämnen i artikeln