Det politiska spelet kan fälla Löfven

Omröstningen som kan göra Kristersson till ny regeringschef

Det politiska spelet är bespottat.

Det borde det inte vara.

Det kan avgöra vem som blir näste statsminister, Löfven eller Kristersson. Läs till slutet så får ni veta varför.

Socialdemokraterna fick 53,8 procent av rösterna 1940, mitt under brinnande krig. Vid ytterligare ett tillfälle har fler än hälften röstat på S. I valet under det mytomspunna 1968 lade 50,1 procent av väljarna sin röst på Tage Erlanders parti.

Det är alltså mycket, mycket ovanligt att ett parti är allenarådande. Det normala är att partier samarbetar.

Stefan Löfven och Ulf Kristersson – huvudpersoner i det politiska spelet.

Men inget parti vill självfallet sälja sig för billigt. Alltså dansar de runt i en ibland långdragen trandans och positionerar sig med eller emot varandra. Det kallas politiskt spel och är både bespottat och smutskastat.

Så borde det inte vara. Det politiska spelet är nämligen viktigt eftersom det gör skillnad.

I förra valet undvek Stefan Löfven att gå in på om han ville ha med Vänsterpartiet i sin eventuella framtida regering. Men dagen efter valvinsten slängde han dörren i ansiktet på Jonas Sjöstedt.

Helst ville Löfven samarbeta med Miljöpartiet, Centern och dåvarande Folkpartiet. De två sistnämnda stod dock inte till förfogande eftersom de tyckte att Allianssamarbetet var bättre.

Det ledde till att Vänsterpartiet sedan 2014 samarbetat med S- och MP-koalitionen om statsbudgeten. De fick igenom en rad satsningar på framför allt välfärdsområdet.

Självfallet hade resultatet sett annorlunda ut om Löfven i stället budgetsamarbetat med Annie Lööf och Jan Björklund. Alltså, det politiska spelet, vem som tar vem, är jätteviktigt.

Just nu pågår ett nytt spel som, tror jag, ingen vet hur det slutar. Socialdemokraterna säger att de kan stödja en borgerlig talman, sannolikt för att de själva vill lägga beslag på statsministerposten.

Alliansen har bjudit in Socialdemokraterna till samtal om blocköverskridande lösningar, enligt Jan Björklund bland annat om budgeten. Det blev blankt nej från Löfven.

Hur ser nästa drag ut från Alliansen? Man vet inte. Lika lite som man vet vad Stefan Löfven har i rockärmen. De samtal som förs, ”på alla nivåer”, mellan partierna, hålls bakom välstängda dörrar.

Till slut kommer bitarna att falla på plats. Men hur vet vi inte.

Till det politiska spelet hör Alliansens krav på en statsministeromröstning som sannolikt äger rum under nästa vecka.

Alliansen kommer tillsammans med Sverigedemokraterna att rösta bort Stefan Löfven som därefter leder en övergångsregering tills en ordinarie finns på plats.

Det borde innebära att den nyvalda talmannen sedan ber Ulf Kristersson sondera förutsättningarna för att bilda en regering. Så skedde 1990 när regeringen Carlsson gjort kabinettsfråga av det så kallade ”stoppaketet” som röstades ner av riksdagen.

Carl Bildt, då M-ledare, fick talmannens uppdrag. Men svaret då var att det inte fanns förutsättningar för en borgerlig treparti-regering. Frågan gick tillbaks till Ingvar Carlsson som återkom som statsminister.

Tänker Ulf Kristersson att det finns bättre förutsättningar för en M-ledd regering den här gången? Sannolikt är det så kalkylen ser ut. Det är ett högt spel men som kan ge högvinsten.

Det gör statsministeromröstningen till ett mycket kraftfullt inslag i det politiska spelet. Utan den kanske Löfven, inte Kristersson, fått första frågan.

Från och med nu ska vi kalla det politiska spelet viktigt. Inte nedvärdera det.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.