Så pressade är Kinberg Batra och Löfven

Måste visa ledarskap i flyktingkrisen

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra - och statsminister Stefan Löfven (S).

KARLSTAD. Både Anna Kinberg Batra och Stefan Löfven har behov av att visa att de kan hantera flyktingkrisen.

Alternativet är nämligen mycket dåligt.

Att ingen av dem betraktas som kompetent nog att leda landet.

Sedan Decemberöverenskommelsen, DÖ, dog för drygt en vecka sedan har den politiska kartan ritats om. Skiftet ligger på det psykologiska planet.

DÖ ledde till två motsägelsefulla resultat. Det ena var konfrontation, ett skyttegravskrig mellan höger och vänster i svensk politik. Det har inte gynnat Sverige.

DÖ ledde också till att Sverigedemokraterna kunde utmåla sig som det enda oppositionspartiet. Inte heller det gynnade Sverige.

Med DÖ på sophögen tar politiken ett kliv tillbaka, till det som varit tradition i svensk politik. Nämligen uppgörelser över blockgränsen i stora, besvärliga frågor.

Första testet gäller ordning och reda i mottagandet av den ström av flyktingar som nu söker sig till Sverige. Enligt den senaste redovisningen från Migrationsverket kom 9 329 asylsökande på sju dagar. 2 362 av dem var ensamkommande flyktingbarn.

Det som talar för en stor kompromiss mellan åtminstone regeringen och Moderaterna är att både statsminister Stefan Löfven (S) och hans utmanare Anna Kinberg Batra (M) har ett stort behov av att visa väljarna att de kan hantera flyktingkrisen.

Det är, såvitt man nu kan bedöma, på den frågan väljarna kommer att bedöma deras regeringsduglighet vid nästa riksdagsval 2018. Och förmågan att leda landet är en mycket viktig komponent för väljarna när de bestämmer sig.

Om inget radikalt inträffar innan dess är det varken på jobben, ekonomin eller skolan som Löfven eller Kinberg Batras ledaregenskaper kommer att betygssättas. Utan hur de hanterat vår tids folkvandring.

Den stora flyktingströmmen kommer innebära stora ansträngningar under lång tid. Det handlar om att få ordning på mottagandet. Att få ut dem som inte har flyktingskäl ur landet. Att ordna boende för dem som har skyddsskäl, se till att de snabbt lär sig svenska och får ett jobb där de kan tjäna ihop till den egna försörjningen.

På M-stämman här i Karlstad röstade ombuden igår rungande ja till tillfälliga uppehållstillstånd. Efter tre år ska en asylsökande antingen kunna försörja sig själv eller fortfarande ha skyddsskäl för att få ett permanent uppehållstillstånd.

Partiet vill också skärpa försörjningsansvaret för anhöriginvandrare, skapa en ny anställningsform och lägre skatt för den som får sitt första jobb.

Det här är svårsmälta besked för regeringen. Men kanske finns det ändå ett utrymme för en kompromiss mellan landets statsbärande partier? S vill att alla kommuner ska ta emot flyktingar. Möjligen kan M byta det mot tillfälliga uppehållstillstånd.

Viljan att komma överens är stark, de största partierna vill visa att de kan ta ansvar för landet i en svårt stund.

Men även om DÖ lett till en ny samförståndsanda i svensk politik  är omfamningens tid ännu inte här. Löfven kritiserade Alliansen i veckans båda partiledardebatter.

Kinberg Batra gjorde samma sak i sitt stora stämmotal. Löfven styr Sverige åt fel håll, enligt henne. Och det är höst i ett Sverige som börjar tvivla på framtiden.

Ord kommer och går. Men det vore bra om de gjorde upp om flyktingkatastrofen.