Boris Johnson är på väg att slarva bort sitt försprång

Foto: Rui Vieira / AP TT / NTB SCANPIX
Boris Johnson.

Boris Johnston ledning för att bli partiledare och Storbritanniens näste premiärminister var i praktiken ointaglig.

Det vill säga innan han själv trampade i klaveret och slarvade bort sitt försprång.

Plötsligt är det match igen.

Redan när omröstningarna i parlamentet inleddes för att välja ut de två huvudkandidaterna stod det klart att Boris Johnson hade sin taktik klar.

Han skulle säga och synas så lite som möjligt. Han ledning i opinionen var så stor att den forne ledaren för brexitkampanjen ansåg att offentliga framträdanden innebar en onödig risk att han skulle säga fel saker.

Något han är känd för.

Motståndarna klagade när han inte var med i debatter men Johnsons taktik verkade ändå fungera.

Ända tills han började bråka med sin flickvän Carrie Symonds i parets lägenhet i London. Grannar hörde (och spelade in) bråket och ringde polisen då de var oroliga över att någon skadats.

Sedan dess har såväl Johnsons sponsorer, politiska kommentatorer och hans utmanare utrikesminister Jeremy Hunt krävt att Johnson ska berätta vad bråket i hemmet handlade om.

Johnson vägrar.

Okända barn

Precis som han vägrar diskutera hur många barn han har eller om han träffar dem. Vilket är ett annat skäl till att hans lämplighet ifrågasätts.

I en sällsynt så kallad exklusiv intervju med BBC, uppenbarligen tillkommen med kort varsel, säger premiärministerkandidaten att det vore orättvist mot hans nära och kära och dra in dem i partiledarvalet.

– Jag pratar inte om min närmaste familj, säger Johnson samtidigt som många tar bråket med flickvännen som ännu ett bevis på att hans personlighet inte lämpar sig för att vara premiärminister. Att han inte har det goda omdöme och den mentala stabilitet som krävs av en person som ska leda landet i en mycket svår tid.

Familjebråket har förstärkt det som kallas Johsons ubåtsstrategi, att hålla sig borta från offentligheten så mycket det bara går. Ju mindre han säger desto färre angreppspunkter har han motståndare. Nu och sedan han flyttat in i Nr 10 Downing Street.

Ställer in debatt

Johnson har dragit sig ur en debatt hos Sky News mot Jeremy Hunt som var tänkt att hållas i kväll vilket fått kanalen att ställa in evenemanget. Något som fått den normalt återhållsamme och diplomatiske Hunt att anklaga Johnson för att uppträda som en fegis.

Johnsons pressansvariga uppges också ha klagat över att de möten med partimedlemmar, så kallade hustings, som ska hållas runtom i landet är öppna för pressen och ska livestremas. Det verkar som man vill ha minimal exponering av Johnson för att undvika att han ska göra bort sig ytterligare och förlora sitt försprång.

Opinionsmätningar som redovisas i dagtidningen The Independent visar att Johnson förlorat stora delar av sitt försprång efter familjebråket. Åtminstone bland alla väljare. Men det är konservativa partiets medlemmar som avgör.

Samtidigt är Johnson lite av samma politikertyp som Donald Trump som kan säga eller göra nästan vad som helst utan att det verkar påverka deras popularitet. Johnson fär lätt kontakt med väljare, talar klarspråk, är rak folklig och anses stå utanför etablissemanget trots att han gått på samma elitskolor som alla andra brittiska premiärministrar med den skillnaden att han uppträder annorlunda. Mer vårdslöst skulle många säga.

Lämplighet ifrågasätts

Utanför Storbritannien frågar sig många hur en politiker som Boris Johnson överhuvudtaget kan komma ifråga som landets premiärminister.

Johnson har lovat att Storbritannien ska lämna EU senast den 31 oktober, den nya deadline som EU satt, och hotat med att lämna utan ett avtal om så krävs. Även om han i BBC-intervjun säger att han inte för ett ögonblick tror att landet kommer att lämna utan avtal.

Jeremy Hunt kan tänka sig att skjuta på deadline men säger sig också vara beredd att lämna utan ett avtal.

Problemet för vem som än blir premiärminister att de har mycket begränsade möjligheter att påverka utgången så länge EU inte plötsligt gör helt om och säger ja till att omförhandla utträdesavtalet.

Alla problem som Theresa May hade att brottas med kvarstår.
När de 160 000 konservativa partimedlemmarna i början av juli får röstsedlarna i brevlådan har de att ta ställning till vem som är mest lämpad att försöka lösa den gordiska knuten.

Johnson är fortfarande favoriten men hans aktier dalar i takt med att hans u-båtsstrategi sjunker allt djupare ner i tystnaden.


PODD Så ska Boris Johnson lyckas med Brexit

Nyhetspodden Aftonbladet Daily diskuterar Boris Johnson – Storbritanniens nya premiärminister efter att Theresa May kastat in handduken. Hur lyckades den omskrivne politikern bli landets ledare och hur ska han lyckas med det som Theresa May misslyckades med – att leda landet ut ur EU.
   Detta och mycket mer hör du om i Aftonbladet Daily.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

avWolfgang Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM