Ny varning från Kina visar att Hongkong är chanslöst – trots makalös seger

Utgången av valet i Hongkong är en makalös seger för proteströrelsen.

Men i det långa loppet är hongkongborna chanslösa.

En ny varning från Kina visar att Peking inte tänker lyssna på valresultatet.

Demokratiaktivisternas jordskredsseger i Hongkong visar att regeringschefen Carrie Lam pratar i nattmössan när hon påstått att de som står bakom protesterna i staden bara är en liten men högljudd minoritet.

Tre miljoner röstade i lokalvalen. Det är mer än dubbelt så många som röstade vid de förra valen 2015. Den överväldigande majoriteten röstade på kandidater som representerar demokratirörelsen i motsats till de Kina-vänliga partierna.

Tvärtom mot förra valet.

Den "tysta majoritet" som Lam hela tiden hävdat stödjer Hongkong-regeringen visade sig i stället rösta för att bevara territoriets unika ställning som en fyr av frihet i ett annars nedsläckt land.

Det måste vara en av de största omsvängningarna i modern valhistoria. Hongkongborna har insett vad de är på väg att gå miste om.

Men vinnarkandidaterna får inte särskilt mycket makt. I bästa fall kan demokratirörelsen få vara med och bestämma vem som blir regeringschef i Hongkong nästa gång.

Den nuvarande, Carrie Lam, lovade efter brakförlusten för hennes sida att ödmjukt lyssna på väljarna. På vilket sätt återstår att se. Gör hon för stora eftergifter till demokratirörelsen kommer Kina sannolikt att byta ut henne.
Hongkong sitter fast i ett moment 22.

Staden har en särskild status fram till 2047 där man är garanterad att få behålla sina demokratiska fri- och rättigheter. Men efter det har Kina ensamt rätt att bestämma vad som händer.

När avtalet skrevs 1997, då Storbritanniens lämnade tillbaka Hongkong, trodde de flesta att det kinesiska enpartisystemet inte skulle överleva så länge till. I nuläget ser Kina i stället starkare och farligare ut än på länge.

Hur lite regimen respekterar demokrati och mänskliga rättigheter visas av hur man låst in en miljon muslimska uigurer i omskolningsläger där tortyr förekommer. Även i Tibet styr Kina med järnhand. Taiwan hotar man att ta över med våld.

Kina gör lite som man vill övertygad att omvärlden hellre tiger om övergreppen än går miste om den viktiga affärsrelationen med världens största marknad.

Kanske kan hongkongborna med den samstämmiga röst de talade med i går skjuta fram katastrofen ett antal år men till slut kommer Kina att göra sig av med demokratin i Hongkong. Åtminstone så länge som kommunistpartiet fortfarande sitter vid makten.

Att i en stenhård diktatur tillåta en oas av västerländsk demokrati är otänkbart för Kinas president Xi Jinping som sett till att han kan sitta på livstid.

Kina gjorde direkt efter att valresultatet var klart sitt bästa för at dämpa demokratiaktivisternas glädje. Landets utrikesminister Wang Yi påminde om att Hongkong är en del av Kina och att det är regeringen i Peking som bestämmer.

– Oavsett hur situationen i Hongkong förändras så är det solklart att Hongkong är en del av Kina, säger han. Varje försök att störa eller underminera Hongkongs stabilitet kommer at misslyckas.

Mycket talar för att aktivisterna kommer at fortsätta protestera på stadens gator trots att regimen klassar opinionsyttringarna som illegala och polisen slagit till stenhård mot demonstranterna. Men nu har de svart på vitt att de har befolkningen med sig i sina krav på bland annat en oberoende utredning om polisens våld.

Kanske kan Carrie Lam få protesterna att lugna sig genom att avgå eller tillmötesgå några av demokratirörelsens krav. Men i ett längre perspektiv kommer Peking aldrig att tillåta att aktivisterna segrar annat än högst tillfälligt.

Som en sista utväg är Kina berett att slå ner upproret i Hongkong med militärt våld. Kinas soldater finns redan runtom i staden. Räcker inte de trupperna finns det fler precis på andra sidan gränsen.

Då förslår de mest militanta aktivisternas pilbågar och bensinbomber inte långt.