Massor med stök och bök för ett toppmöte där inget beslutas

GÖTEBORG. 4 000 poliser, skyhöga kostnader, massor med stök och bök – men inte ett enda beslut.

EU-toppmötet i Göteborg är en speciell historia.

Avspärrningar och polisbevakning utanför hotell Gothia Towers i Göteborg inför EU-toppmötet.

Redan kvart i åtta i morse var statsminister Stefan Löfven på plats i möteslokalen, Eriksbergshallen i det gamla varvsområdet på Hisingen.

En dryg timme senare anländer de övriga 24 regeringscheferna för att till tidig eftermiddag diskutera rättvisa jobb och tillväxt.

Men diskussionerna kommer inte att utmynna i något beslut. Arbetsmarknadsfrågor är inte ett område där EU har beslutskompetens.

Det har de nationella regeringarna och parlamenten. Mötet är alltså ett pratmöte som i värsta fall inte leder till någonting. Eller också ger det avtryck, men det kommer man inte att veta förrän om flera år.

Ändå har Stefan Löfven och hans medvärd, EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, lyckats få hit alla EU:s regeringschefer utom Angela Merkel, Finlands och Cyperns premiärministrar. Merkel är upptagen med att bilda regering, de andra uppges också ha legitima själ.

Det kan tyckas märkligt att så många tar sig tid till att åka till ett ganska innehållslöst möte. Men det beror snarare på att många av EU:s medborgare tycker att unionen, och dess ledare, inte sysslar med saker som angår vanligt folk, än mötets egna attraktivitet. Jobb, rättvisa och tillväxt angår alla och därför ser det inte snyggt ut att inte komma. Om man inte har ett riktigt bra skäl.

Under förmiddagen diskuterar de omkring 200 deltagarna, utöver premiärministrarna också representanter för arbetsmarknadens parter och civilsamhället, i tre grupper, jobb, tillväxt och vidareutbildning. Det ska leda till en rapport som Stefan Löfven och Jean-Claude Juncker väntas bli klara med i slutet av november. Rapporten ska behandlas på EU:s ordinarie toppmöte i december.

Före lunch skriver de närvarande EU-topparna under EU:s sociala pelare. Det är fikonspråk som heter duga men är ett dokument som innehåller ett 20-tal principer för EU-medborgarnas rättigheter, framför allt på arbetsmarknaden. Det är principer som medlemsländerna ska följa upp i sin lagstiftning (men inte alltid kommer att göra). Överenskommelsen om pelaren gjordes i oktober.

Därefter lunchar premiärministrarna och närvarande presidenter och diskuterar EU:s framtid. Vinkeln är kulturens betydelse för unionen. Låter inte superhett.

Sedan är mötet slut och alla åker hem utom den franske presidenten Emmanuel Macron som ska besöka Volvo tillsammans med Löfven. Fokus ligger på hållbarhet.

Göteborg är i princip en belägrad stad under ett dygn från torsdag kväll och framåt. En av de största polisinsatserna i modern tid, 4 000 personer, ska se till att allt går städat till och att kortegerna kommer fram längs de avspärrade vägarna.

Man kan med fog fråga sig om det är värt pengarna och besväret, även för de boende i Göteborg, för ett toppmöte där inget beslutas och som likaväl kunnat hållas i den vanliga byggnaden i Bryssel.

Men det är den bedömning som regeringen gjort. Och självklart hade glansen kring Stefan Löfven varit mindre om mötet hade ägt rum där.

”Ett trauma för poliser – och
demonstranter”

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.