Var fjärde väljare kan stödrösta på Liberalerna

Jan Björklund.

Nästan en tredjedel av alla väljare kan tänka sig att stödrösta på ett parti som inte är deras förstahandsval.

De partier som skulle få flest stödröster är Liberalerna och Kristdemokraterna enligt Aftonbladet/Inizio.

I dag sparkar Liberalernas valrörelse igång på allvar när partiet samlar sina kommunalpolitiker till ett riksmöte i Västerås.

Men dagen börjar inte bra för det problemtyngda partiet. För det som levereras till Jan Björklund och de andra i Liberalernas ledning i mätningen från Aftonbladet/Inizio är inget styrkebesked.

30 procent av väljarna kan tänka sig att taktikrösta på ett parti för det ska bli kvar i riksdagen. I valet 2014 var siffran 20 procent enligt vallokalsundersökningen.

De partier som skulle få flest stödröster, och alltså bedöms var i störst fara att få lämna riksdagen, är Kristdemokraterna och Liberalerna. 25 respektive 24 procent av väljarna är beredda att ge dem en hjälpande hand.

En annan grupp är Miljöpartiet och Vänsterpartiet som 17 procent skulle kunna tänka sig att agera ”kamrat fyra procent” för. Uttrycket beror på att det finns en spärr för att komma in i riksdagen, ett parti måste få minst fyra procent av rösterna.

Det parti som är minst attraktivt att stödrösta på är Socialdemokraterna. Det är logiskt eftersom det är det största partiet.

Det kan finnas andra skäl att stödrösta på ett parti än att man vill att det ska komma in eller stanna kvar i riksdagen. Det kan vara en enskild sakfråga som är så viktig för väljaren att hen vill påverka valresultatet i just den frågan. Men det är mindre vanligt än att man vill ge sitt block större styrka än det skulle få om ett parti som ingår i det skulle tvingas lämna riksdagen.

På frågan vem de vill ha som statsminister efter valet i september svarar 48 procent Ulf Kristersson (M) och 37 procent Stefan Löfven (S). Bland de liberala väljarna leder, som sig bör, Kristersson med 77 procent jämfört med Stefan Löfvens tre procent.

När det gäller olika regeringskoalitioner är det ganska ointressant både vad väljarna i allmänhet och Liberalerna i synnerhet tycker. Däremot är det spännande vad de båda blockens väljare har för uppfattning.

Bland Alliansens väljare vill 46 procent ha en renodlad alliansregering. Men på andra plats ligger en koalition mellan Alliansen och Sverigedemokraterna.

14 procent föredrar att en sådan regering tar över och det skulle jag vilja kalla för politisk dynamit. Mer än var sjunde borgerlig väljare tycker alltså att deras parti ska samarbeta med SD. Det tycker som bekant inte partiledningarna.

Det tredje största stödet bland borgerliga väljare har en regering som består av M, KD och SD, tio procent önskar sig en sådan. Det råkar vara Jimmie Åkessons drömscenario, en trio som han ofta talar om.

Knappt fyra av tio, 37 procent, av de rödgröna väljarna vill helst ha en regering med S, V och MP. Tvåa på listan, och det enda som utöver alternativ ett samlar minst tio procent av väljarna på politikens vänstra planhalva, är en regering med S, L och C. Det anser en tiondel av de rödgröna väljarna.

Det är Stefan Löfvens önskescenario som han talat om i flera år. Men förutom att Centerns och Liberalernas väljare inte är med på det tåget, att intresset är svalt även hos resten av de borgerliga väljarna, skulle en sådan konstellation inte samla en majoritet om det vore val idag.

Enligt Aftonbladet/Inizios väljarbarometer skulle stödet för den bli 40,2 procent om det vore val i dag. Det gör konstellationen orealistisk, en koalition över blockgränsen utan egen majoritet skulle snabbt spricka.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.