Duellen blev en tråkig frågestund

Sorry, TV4. På pappret kan det förefalla vara en bra idé att låta tittarna ställa sina frågor till statsministerkandidaterna.

I verkligheten blir det jättetråkigt.o

Kvällen före valet möttes alltså statsminister Stefan Löfven (S) och hans utmanare Ulf Kristersson i något som TV4 betecknade som en duell.

Tyvärr var det ingen duell och det berodde programformatet. Ett antal personer hade bjudits in till programmet för att ställa frågor till statsministerkandidaterna.

På ritbordet kan det kanske verka som en finfin idé. Men i den så kallade verkligheten är det inte det. Det blir ingen duell. Det blir en frågestund och sådana brukar normalt sakna hetta. Det gjorde den här också.

Det beror bland annat på att det är omöjligt att negligera frågeställarna. Det är helt omöjligt att göra någonting annat än att djupt beklaga att en man som blivit både döv och blind uppenbarligen fått besked om att han bara ska ska få hjälp under fjuttiga 20 timmar i månaden.

Diskussionen mellan Kristersson och Löfven blev, genom det valda formatet, väldigt individorienterat. Något annat är inte möjligt med en svårt drabbad person i lokalen. Det gör det svårt att lyfta diskussionen till en generell nivå.

Vems fel är det att LSS-lagen inte längre fungerar? Är det rimligt att man måste gå till Högsta domstolen för att få fastställt att sondmatning är ett grundläggande behov? Eller kunde beslut om denna självklarhet tas på lägre nivå?

Fokus hamnade genom det upplägg som TV4 valt inte heller på det som skiljer Socialdemokraterna från Moderaterna. Utan på det som förenar dem. ”Som Ulf Kristersson nyss sade” var ord som Stefan Löfven ofta använde sig av.

Men vill man veta vad motståndarna är överens om ett dygn innan vallokalerna stänger? I min värld är man då mest intresserad av vad som skiljer dem åt. Att det i konsensus-Sverige är mer som förenar än som särar partierna tror jag de flesta känner till.

Ulf Kristerssons svar på tittarfrågorna hade genomgående samma upplägg. Han var uppriktigt glad över att frågan togs upp och vi borde för länge sedan ha pratat mycket mer om den eftersom den var viktig. Sedan sade han att två eller tre angelägna åtgärder skulle vidtas.

Det kan vara en bra struktur. Om man inte upprepar den hela tiden. Det gjorde han.

Stefan Löfven hade piggnat till efter sin bleka insats i SVT:s avslutande partiledardebatt i fredags. Men kanske var det också så att det långsammare formatet passade honom bättre.

I morgon fortsätter jakten på rösterna. Tidigare var både lördagen och söndagen fredade zoner, då fick väljarna två dagar på sig att i lugn och ro slutligt fundera igenom sitt val. Då tog valrörelsen slut på fredagen med den sista partiledardebatten.

Men så är det inte längre. Stefan Löfven lunchar under söndagen med en barnfamilj i Vällingby i Stockholm efter att ha fikat med pensionärer i Sundbyberg och hållit ett torgmöte.

Ulf Kristersson delar ut valsedlar tillsammans med hustrun, träffar väljare i en valstuga. Precis som Löfven väljer ett pålitligt S-fäste för sitt sista torgmöte denna valrörelse tar Kristersson ett grundmurat M-fäste, Östermalm i Stockholm.

Ingen väljare kommer att ändra sig, varken av lunchen med barnfamiljen eller de utdelade valsedlarna. Kristersson och Löfven gör det ändå.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.