Torkan höjer förtroendet för Fridolin och Lövin

Förtroendet sjunker eller ligger still för majoriteten av riksdagens partiledare, enligt den nya Aftonbladet/Inizio.

Men det ökar för två: Miljöpartiets Isabella Lövin och Gustav Fridolin.

Förklaringen är sommarens hetta och torka.

Förtroendet minskar rejält för tre av Alliansens fyra partiledare en månad före valet. Det sjunker rejält för Ulf Kristersson (M) och Annie Lööf (C) och svagt för Jan Björklund (L). Ebba Busch Thor ligger kvar på samma nivå som i förra mätningen, i juni.

Lite ljusare ser det ut på den röda planhalvan. Förtroendet ökar alltså för Miljöpartiets båda språkrör som trots det ligger kvar i botten av förtroendeligan.

Däremot sjunker förtroendet för vänsterns Jonas Sjöstedt medan det är oförändrat för statsministern, Stefan Löfven (S).

Man kan också notera att fler väljare än i den förra mätningen helt saknar förtroende för flertalet av partiledarna. Valrörelsen har hittills alltså inte varit fördelaktig för svenska folkets bild av de åtta riksdagspartiernas ordföranden.


Ulf Kristersson (M): 41 procent (-5)

Kristersson har varit M-ledare i drygt tio månader och så här pass lågt har förtroendet inte varit sedan i december förra året.

Men han är fortfarande den partiledare som väljarna har störst förtroende för och avståndet till Stefan Löfven är hela 6 procentenheter. Dessutom ligger han bäst till i bottenligan, lägst andel saknar helt förtroende för honom.

Han tappar mest hos väljarna under 30 år och bland kvinnor. 45 procent av männen men bara 36 procent av kvinnorna har störst förtroende för Ulf Kristersson. Här har partistrategerna en nöt att knäcka.


Annie Lööf (C): 35 procent (-5)

Det är lite svårt att reda ut varför förtroendet för Lööf sjunkit så kraftigt under sommaren. Man skulle ju kunna tro att Alliansens gröna röst skulle ljuda starkare efter den senaste tidens hetta och torka. Men så är inte fallet.

C-ledaren ligger fortfarande tvåa i förtroendeligan men bör ta en del siffror i den här mätningen på stort allvar.

Andelen unga väljare, under 30, som har stort eller mycket stort förtroende för henne minskar med tio procentenheter, även om hon fortfarande toppar den. 8 procentenheter fler saknar helt förtroende för henne nu jämfört med i slutet av juni.

Det finns en del att jobba med på C-kansliet också.


Stefan Löfven (S): 35 procent (oförändrat)

S-ledaren har inte legat på latsidan i sommar. Utöver ett amerikanskt societetsbröllop hemma hos familjen Kennedy har han varit i farten mer än de flesta.

Det har inte gett ökat förtroende bland väljarna, men inte heller ett minskat. Förtroendet för Stefan Löfven är i dag lika högt som i juni.

Gapet mellan andelen kvinnliga och manliga väljare som har stort eller mycket stort förtroende för Stefan Löfven har krympt från 8 till 4 procent sedan den förra mätningen. Bland unga ligger det i stort sett still.


Jonas Sjöstedt (V): 34 procent (-2)

Rörelserna i förtroendet för Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt är mycket små. Det minskar med tre procentenheter bland de manliga väljarna men är fortsatt högt bland kvinnor och ungdomar.

Sjöstedt toppar förtroendeligan bland väljare under 30 tillsammans med Annie Lööf.


Jan Björklund (L): 31 procent (-1)

Liberalernas ledare sparkade igång valrörelsen med tre sommartal, ett i Stockholm, ett i Göteborg och ett i Malmö. Men om de gett effekt syns inte i den här undersökningen.

Männens förtroende för Jan Björklund har ökat svagt under sommaren medan kvinnornas minskat lite mer. I övrigt ser det mesta ut ungefär som det gjorde i juni.


Jimmie Åkesson (SD): 31 procent (-1)

Att förtroendet för SD-ledaren är exakt lika högt som för Jan Björklund är märkligt. Jimmie Åkesson företräder ett parti som enligt opinionsmätningarna är ungefär fyra gånger så stort som Liberalerna.

Men det beror på den starka polariseringen kring både Åkesson och hans parti. De som gillar SD älskar Åkesson. De som ogillar SD har starka antipatier mot partiledaren. Över hälften av väljarna, 53 procent, saknar helt förtroende för Jimmie Åkesson.

Manliga väljare har tappat en del förtroende för honom sedan i juni. I övrigt ligger det mesta still.


Ebba Busch Thor (KD): 25 procent (oförändrat)

KD-ledaren är något så ovanligt som en kvinnlig partiledare som inte attraherar kvinnor. Det skiljer tolv procentenheter mellan andelen kvinnor som har stort eller mycket stort förtroende för Ebba Busch Thor, 19 procent, och andelen män som har samma uppfattning, 31 procent.

Förtroendet i den yngsta väljargruppen har tagit ett rejält kliv framåt sedan i juni och är nu lite högre än bland väljarna i allmänhet.


Isabella Lövin (MP): 17 procent (+3)

Och längst ner i partiledarligan kommer de enda partiledare som har större förtroende i dag än före semestrarna, Miljöpartiets språkrör.

De ligger fortfarande sist men har lite mera vind i seglen nu än i juni. Förklaringen är sannolikt sommarens hetta och torka som gjort att mer än en drabbats av klimatångest.

Förtroendet för Isabella Lövin ökar både bland kvinnor och bland män. 52 procent saknar helt förtroende för henne.


Gustav Fridolin (MP): 15 procent (+1)

Det är framför allt män som har högre förtroende för Miljöpartiets manliga språkrör nu jämfört med i juni. Men 55 procent av väljarna saknar fortfarande helt förtroende för honom, fler än som misstror Jimmie Åkesson. Det är en uppförsbacke som heter duga mindre än en månad förre valdagen.

Vilket parti tycker mest som du? Gör Aftonbladets valkompass här!

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.