Väljarna väntar på att någon ska ta initiativet

Det parti som gör det blir en vinnare

Varken Löfven eller Kinberg Batra verkar vilja riskera att uttrycka åsikter som vissa skulle bli irriterade av. De fortsätter i stället att trampa på med mellanmjölken som ledstjärna.

Väljarna väntar på att någon ska rycka åt sig initiativet.

Vem blir först?

Mycket litet har hänt i väljaropinionen under hösten. Den utvecklingen fortsätter i Aftonbladet/Inizios nya väljarbarometer, den sista för året. Rörelserna är svaga på gränsen till obefintliga.

För den som vill rycka åt sig initiativet innebär det att det är gyllene tider. Väljarna bara väntar på att någon ska ta täten i en för dem angelägen fråga.

Blir det Löfven? Eller Kinberg Batra? Troligen ingen av dem. Statsministern och oppositionsledaren har snarare gjort det till en dygd att inte förarga någon, att inte uttala en åsikt eller driva en fråga som möjligen skulle förarga någon.
 

Men politik är att vilja som Olof Palme sade i ett uppmärksammat tal på SSU:s kongressfest i Stadshuset i Stockholm för 52 år sedan. Och uttrycker man en åsikt, en vilja, är det tyvärr vissa som inte bara blir irriterade. De tycker rentav att man har helt fel.

Den risken förefaller varken Kinberg Batra eller Löfven vilja ta. I stället fortsätter de att trampa på med mellanmjölken som ledstjärna.

Men det är ju inte det som är vitsen med att bedriva politik. Det är att man först bildar sig en uppfattning, sedan argumenterar för den och till sist gör upp med något annat parti om en kompromiss. Men framför allt de två stora partierna har på senare år haft svårt både för att ha en uppfattning och sedan argumentera för den.

Tre partier har det gått bra för sedan valet för drygt två år sedan. Stödet för Sverigedemokraterna, Centern och Vänsterpartiet har ökat. Och vad karaktäriserar dem? Förutom att Sverigedemokraterna är ett enfrågeparti så är det tydlighet. Det är lätt att förstå vad Jimmie Åkesson, Annie Lööf och Jonas Sjöstedt tycker. Och varför de har den uppfattning de har.

Sedan valet har Socialdemokraterna tappat 3,8 procentenheter eller mer än var tionde röst. Moderaterna har minskat med 1,7 procentenheter eller sju procent av sina väljare. I halvtid mellan valen börjar det bli bråttom för både Löfven och Kinberg Batras partier att hitta formen. Men tyvärr tycks den vara långt borta.
 

I kampen mellan de politiska blocken har det sedan valet gått betydligt bättre för Alliansen än för de tre rödgröna partierna. Alliansen har visserligen bara ökat marginellt men behåller den position som de hade på valdagen.

Värre ser det ut för Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet. De har tillsammans tappat 6,2 procent enheter sedan valdagen hösten 2014. Men det är bara de två regeringspartierna S och M som backar, sammanlagt med 8,2 procentenheter. Vänsterpartiet ökar däremot, som jag påpekade tidigare.
 

Vad tänker strategerna på Socialdemokraternas och Miljöpartiets högkvarter om det? Det vet man inte, men de har all anledning att vara oroade. Särskilt de gröna, i den här mätningen ligger de åter under riksdagsspärren. Förra gången det hände var i september.

Jimmie Åkessons Sverigedemokrater då? Jo, de fortsätter att ligga och guppa på ett väljarstöd kring tjugo procent, hack i häl på både Moderaterna och Socialdemokraterna.

Väljarna väntar på att någon ska ta initiativet. Den som antar den utmaningen blir en vinnare.