Boris Johnson sätter allt på ett kort

Britterna röstade inte för att lämna EU utan ett avtal.

Ändå är det vad Boris Johnson med hot och slag försöker driva igenom. För att få EU att vika sig i sista stund.

Agerar Johnson i nationens intresse eller i sitt eget och det konservativa partiets?

Låt oss ta några steg tillbaka till försommaren 2016 och valrörelsen inför folkomröstningen om brexit. Boris Johnson var det stora affischnamnet för de som ville ha brexit. Han turnerade land och rike runt i en röd buss som utlovade att de 350 miljoner pund i veckan som landet betalade till EU i stället skulle gå till sjukvården.

När Boris valtalade var hans budskap hur lätt och enkelt det skulle bli att få till ett guldkantat avtal med EU eftersom Storbritannien är en så viktig nation. Att lämna utan ett avtal var överhuvudtaget inte aktuellt. Allt handlade om att "återta kontrollen". Inte minst över den för många britter så förhatliga invandringen från EU-länder i det forna Östeuropa.

Boris Johnsons linje var att det gick att äta upp kakan och ändå ha den kvar.

I efterhand visade sig det mesta brexitsidan hävdade vara lögner och överdrifter. De 350 miljonerna till sjukvården var inget annat än ett falskt lockbete.

Viker ner sig

Vad 52 procent av britterna röstade för var en snabb och enkel skilsmässa från EU på för landet utmärkta villkor. 48 procent ville inte ha någon skilsmässa överhuvudtaget.

Det kan vara värt att komma ihåg det när slutstriden om brexit nu är i full gång med högst oklar utgång.

För plötsligt handlar brexit om att krascha ut ur EU. Något som det definitivt inte finns någon majoritet för i landet. Johnson har inte ens en majoritet av sina egna parlamentsledamöter som förespråkar en avtalslös brexit. Han gör det inte ens själv annat än som en desperat förhandlingstaktik för att få EU att vika sig i sista stund och gå med på ett bättre avtal.

Något Johnson är säker på att EU kommer att göra medan de flesta andra är övertygade om att det inte kommer att ske.
Det är ett spel med ofantligt höga insatser han bedriver.

Viker EU ner sig blir Boris hjälte och blir den moderne Churchill som han så gärna vill vara.

”Do or die”

Men vägrar EU väntar en svår tid för britterna med kaos, varubrist och sänkt levnadsstandard. Allt enligt en så gott som samstämmig expertis.

Johnson sätter allt på ett kort. "Do or die" som han själv uttrycker det. Vågspelet är hans chans att överleva politiskt. Men hur goda är egentligen oddsen?

En premiärminister förväntas handla i nationens intresse. Få personer i Johnsons ställning skulle vara beredda att dra med sig landet ner i avgrunden bara för en chans att vinna personliga och politiska fördelar.

Samtidigt är Johnsons chans att sitta kvar som premiärminister att han lyckas leverera brexit. Misslyckas han går flyttlasset från Nr 10 Downing Street, sannolikt tämligen omgående. Han kan bli den mest kortvarige premiärminister som Storbritannien haft i modern tid.

Ny chans

Han står också under press att rädda det svårt splittrade konservativa partiet. Om det blir nyval ska de konservativa inte bara kämpa mot Labour utan också mot Nigel Farages brexitparti. Minsta darr på stämman hos Johnson angående brexit så kommer många konservativa väljare att överge honom för Farage.

Det är därför som Johnson hotar de egna parlamentsledamöterna med uteslutning om de röstar för att tvinga honom att av EU begära en ny förlängning av deadline. På pappret kan han ersätta dem med mer brexitvänliga kandidater i en valrörelse.

Storbritannien befinner sig i ett nationellt nödläge. Det är inte för att de tycker det är kul som ett antal konservativa ledamöter är beredda att gå emot sin egen regering. Utan för att de sätter nationens intresse framför partiets och sina egna.

Ett nyval vore ett rimligt sätt att lösa frågan. Åtminstone mer rimligt än att bara trilla över kanten för att man inte kan enas.

Ett nyval ger britterna indirekt ännu en chans att säga vad de tycker om brexit, nu när alternativen är mer klara. Det var de inte 2016.

Men det är inte alls säkert att ett nyval ger det tydliga utslag som många önskar.

Att de inte vill lämna utan ett avtal vet vi redan.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.