Väljarna vill inte ha en regering med både vänster och höger

Valet 2018: Men det vill både Alliansen och Socialdemokraterna

Löfven vill det. Alliansen vill det. Men inte väljarna.

Inte ens var femte väljare vill ha någon form av blocköverskridande regering med partier från Alliansen och de rödgröna.

Alliansen ryckte åt sig initiativet när de på onsdagsmorgonen deklarerade att de vill inleda samtal med Socialdemokraterna. Syftet är att få till blocköverskridande överenskommelser om vissa centrala framtidsfrågor. Och om det kommande förslaget till statsbudget för 2019.

De fyra partiledarna framträdde i riksdagen med allvarliga miner. Nu gällde det att ta ansvar för landet, höstens viktigaste egenskap var tålamod för det skulle ta lång tid och vara väldigt besvärligt att få till en ny regering. Men för att hålla SD borta från inflytande måste ett samarbete över blockgränsen inledas.

Stefan Löfven började tala om blocköverskridande samarbeten redan två år före förra valet. Det har hittills lett till 26 stora överenskommelser med förankring på båda sidor av blockgränsen.

Men bli ett stödparti till Alliansen vill han inte. Där går gränsen.

–Det är en tanke som kan avskrivas fullständigt, var Stefan Löfvens svar på Alliansens invit.

Första ronden i den sannolikt mycket långdragna diskussionen om hur den framtida regeringen ska formas måste sägas ha gått till Alliansen.

De tog initiativet, sade att de tog det ännu inte färdiga valresultatet på allvar och verkade bekymrade över landets framtid.

– Vi ska göra det bästa vi kan för Sverige, sade Ulf Kristersson (M).

Stefan Löfven däremot verkade närmast förnärmad över Alliansens inbjudan. Det var inte bra, särskilt inte som Socialdemokraterna innan de blev Framtidspartiet kallade sig själva för Samarbetspartiet.

Man kan tacka nej på olika sätt. Och Stefan Löfven valde det konfrontativa.

Åter till de blocköverskridande regeringarna eller regeringssamarbetena. Alliansen, som representerar drygt 40 procent av väljarna vill ha det. Riksdagens största parti, Socialdemokraterna med drygt 28 procent av väljarna bakom sig, vill samma sak.

Men väljarna är inte med på noterna. Enligt vallokalsundersökningen, som presenterades i går av professor Henrik Oskarsson och professor emeritus Sören Holmberg vill inte ens en femtedel av väljarna, 18 procent, ha någon form regeringssamarbete mellan Alliansen och de rödgröna.

29 procent vill ha ett samarbete mellan några eller alla fyra allianspartier. 23 procent mellan två eller alla tre rödgröna partier.

I vallokalsundersökningen ombads också de tillfrågade att pussla ihop en egen regering. På första plats kom Alliansen som elva procent vill ska leda landet. Näst bäst är en renodlad S-regering som nio procent vill ha.

Att Stefan Löfven plockar in även Vänsterpartiet och leder en regering med samtliga tre rödgröna partier vill sex procent. Medan bara två procent av väljarna vill att den nuvarande koalitionen med S och MP får en fortsättning.

På tio-i-topplistan rymdes ingen koalition mellan blocken. Svenska folket är inte alls intresserade av det och det kan bero på att de flesta definierar sig som vänster eller höger. Enligt vallokalsundersökningen anser sig 37 procent vara vänster medan 42 procent kallar sig höger. Resten uppger sig vara ”varken eller ”.

Men de behöver å andra sidan inte ta hänsyn till politiska realiteter som att få sin budget godkänd. Det måste partierna.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.