Utlåtande från turkisk terrorexpert friar man för bilbomb i Skåne

En 19-årig man dömdes till 16 års fängelse för att ha placerat ut en bilbomb i Helsingborg.

I ett sensationellt utlåtande från Istanbuls antiterroristkammare frias han.

Endast tillfälligheter gjorde att krögaren överlevde.

Han hade sekunder tidigare parkerat sin bil på garageuppfarten i ett villaområde i Laröd utanför Helsingborg, hunnit ta några steg och skyddades av en betongpelare då bomben exploderade.

Delar av fordonet skulle senare hittas 70 meter bort.

– Jag har utsatts för utpressningsförsök av personer som ville att jag skulle sälja narkotika i min verksamhet, har mannen förklarat i intervjuer.

Hovrätten dömde en ung man till 16 års fängelse och en 16-årig pojke till tre års sluten ungdomsvård för bland annat mordförsök och grov allmänfarlig vårdslöshet

Ynglingen har i förhör berättat att syftet var att döda affärsmannen, medan 19-åringen nekat sig igenom månader i häkte och två förhandlingar.

Delar från bilen flög iväg långt efter explosionen.

Vid en snabbokulär besiktning av domen ser bevisningen stabil ut, men ett överklagande som advokat Byron Törnström och juristen Viktor Carlberg i dagarna har lämnat in till Högsta domstolen talar ett helt annat språk.

En expert vid den turkiska polisens antiterrorismenhet i Istanbul har på uppdrag av försvaret analyserat ett av de viktigaste bevisen, en övervakningsfilm som visar två figurer närma sig bilen, varefter en av dem lägger en bomb i den.


Det var mörkt, männen på filmen var maskerade och bildkvaliteten låg. Nationellt forensiskt centrum fick i uppdrag att jämföra materialet med en häktesfilm på 19-åringen, men kunde inte avgöra om det var samme person eller ej.

Men hovrätten ansåg att mannen som lade bomben under bilen höll sin högra arm på samma särpräglade sätt som den häktade, vilket tillsammans med övriga indicier ansågs vara tillräckliga för fällande dom.

Slutsatsen i den 30-sidiga turkiska expertpromemorian är dock att personen på filmen inte är mannen som dömdes till 16 års fängelse.

Den sakkunniges slutsatser är bland andra att gärningsmannen är 15 centimeter kortare än de dömde, har betydligt mindre armar och en helt annan kroppstyp.

Polisen undersöker platsen.


Onekligen intressanta iaktagelser av en forensisk expert som ofta anlitas av Turkiets justitiedepartement.

Till saken hör att den dömde inte heller är placerad på brottsplatsen genom exempelvis DNA, mobilpositionering eller fingeravtryck.

Graverande omständigheter saknas nu inte. Den utsatte krögaren har tidigare umgåtts med 19-åringens familj. När han överlämnade övervakningsfilmen till polisen pekade han ut den unge mannen som en av gärningspersonerna.

Det här var vid en tid då det ännu inte fanns bevis som pekade mot den senare dömde.

Mannens dna har hittats i den förmodade flyktbilen, de två dömda hade frekventa kontakter dagen innan dådet och den yngre har pekat ut den äldre som delaktig i attentatet.

Men om experten från Istanbul har rätt är fel man dömd för bombdådet.

Osäkerheten är så stor att det skulle göra mig förvånad om Högsta domstolen inte intresserar sig för detta mål.