Truss ville bli en ny Thatcher – i stället fick hon sparken i rekordfart

Liz Truss har satt ett svårslaget rekord.

Hon är den brittiske premiärminister som suttit kortast tid vid makten.

Det tidigare rekordet sattes 1827 när partikamraten George Canning dog på posten efter bara 119 dagar.

Truss blev 45 dagar gammal på posten.

Efter Boris Johnsons stormiga och skandalomsusade tid i 10 Downing Street kändes en sak säker med hans efterträdare. Läget skulle bli betydligt lugnare.
Men Liz Truss har chockat alla genom att på ett närmast osannolikt sätt klanta till sin viktiga första tid som kapten för den brittiska skutan.

Hon var sprängfylld av självförtroende för att inte säga hybris, när hon rivstartade på posten den 9 september.

Hennes politiska program gick ut på att genomföra gigantiska skattesänkningar framförallt för de rika och för företagen samtidigt som hon kraftigt ökade de statliga utgifterna, bland annat med ett omfattande elprisstöd till brittiska konsumenter. Utan att presentera någon finansiering för sina reformer.

Storbritanniens premiärminister Liz Truss.

Liz Truss förklaring var att skattesänkningarna på ett mirakulöst sätt skulle stimulera den brittiska tillväxten, skapa mängder med jobb och få välståndet att flöda som mjölk och honung över landet. En slags kopia av den nyliberala politik som Margaret Thatcher introducerade med viss framgång på 1980-talet.

Liz Truss är en stor beundrare av järnladyn och drömde om att bli en modern Thatcher.

Istället presterade hon ett sällan skådat magplask.

Marknadskrafterna underkände helt Truss nygamla ekonomiska politik. De såg hur landet mitt i en period av rekordhög inflation skulle genomdriva en våldsam stimulans av ekonomin med lånade pengar som kraftigt skulle öka på statsskulden.

Sänkt levnadsstandard

Marknadens slutsats var att det skulle sluta med katastrof.

Över en natt steg britternas boräntor och andra lånekostnader kraftigt. Pundet rasade som en sten. Den brittiska riksbanken var tvungen att ingripa med omfattande stödköp av brittiska pensionsfonder för att rädda ekonomin.

Enbart genom att lägga sina förslag utlöste Truss en omedelbar sänkning av vanliga britters levnadsstandard.

Ändå var hennes initiala besked att hon minsann inte tänkte ändra sig.

När börsen och pundet fortsatte rasa fick hon panik.

Den första åtgärden var att sparka finansministern och den personligen vännen Kwasi Kwarteng för att denne lagt de förslag som han och Truss båda varit rörande överens om. Någon skulle offras men Truss tänkte se till att det inte blev hon själv.

Den nye finansministern Jeremey Hunt inledde sitt jobb med att skrota så gott som alla Truss förslag. Inga skattesänkningar, ett kraftigt nedbantat elprisstöd och bud om att det kunde bli nedskärningar till och med inom normalt fredade områden som sjukvården och försvaret.

Marknadens svarade med att lugna ner sig. Räntorna slutade stiga. Pundet återvann sitt värde.

Men kvar satt en kraftigt stukad brittisk premiärminister som har förlorat så gott som all sin trovärdighet.

Gapflabb

I gårdagens utfrågning i underhuset blev hon öppet hånad av oppositionen. Labourledaren Keir Starmer räknade upp alla hennes förslag som kastats i papperskorgen och för varje sak han räknade upp ropade hela oppositionens sida av kammaren ”borta”.

Starmer avslutade sin verbala smocka med: Så varför än hon (Truss) fortfarande här?

Underhuset exploderade i hånfullt gapflabb.

Liz Truss under onsdagens utfrågning i underhuset.

Visserligen hör den här typen av skådespel till det brittiska parlamentets tradition. Men Truss hade försett Starmer med sällsynt skarp ammunition.

Kaoset blev för mycket för det konservativa partiet. Trots att Truss enligt reglerna skulle sitta säkert i åtminstone ett år pressades hon av partiet att avgå.

Brexit bakom allt

Det handlar helt enkelt om partiets överlevnad och förmåga att regera vidare. Nästa allmänna val är inte planerade förrän till 2024. Men om det vore val i dag skulle de konservativa raderas ut från makten.

Partiet behövde ett akut byte på ledarposten.

Nu återstår att se om Torys tänker upprepa den vanliga processen som slutar med att två kandidater ställs mot varandra i en medlemsomröstning om en månad eller två. Eller om man snabbar på processen genom att ge partiledarposten till Rishi Sunak som kom två efter Truss i början av hösten.

Ett annat tänkbart namn är Jeremy Hunt som framgångsrikt hoppat in som finansminister. Han har försökt bli premiärminister två gånger tidigare men misslyckats.

Över allt hänger det brittiska utträdet ur EU. Truss är den fjärde konservativa premiärministern som tvingas bort från makten sedan brexitomröstningen 2016. En omsättning på ledarposten som bara Italien kan konkurrera med.

Brexit har så här långt visat sig vara allt annat än en succé för landet trots alla de konservativa ledarnas löften om motsatsen.

Truss skulle göra Storbritannien mäktigt igen. I stället fick hon sparken rekordsnabbt.