Köerna är politik på högsta nivå

Samhällets institutioner verkar inte för medborgarnas bästa. De gör snarare livet surt för dem, skriver Lena Mellin.

Statsminister Ulf Kristersson sade nyligen att samhället är till för sina medborgare. Inte tvärtom.

Bra tänkt. Men verkligheten talar med övertygande tydlighet ett annat språk. Ett helt annat kan man säga.

Observation ett gäller jul- och nyårsbiljetternaSJ. Eftersom människor vill planera sina helgfiranden i tid brukar de släppas i september.

Men Trafikverket, som sköter själva järnvägen, har stora problem med planeringen av banarbeten. Därför kan de inte berätta för SJ när banorna är öppna eller avstängda.

Därför tvingades SJ meddela sina potentiella resenärer att jul- och nyårsbiljetterna inte kunde börja säljas förrän klockan 00.00 den 9 november.

Drygt 46 000 personer höll sig vakna för att hänga på låset. Resultat: Sajten kraschade trots att man bullat upp med extra serverkapacitet. Ännu fler fick problem att skaffa sig en tågbiljett, även kort sträcka.

 

Observation två gäller passen, en statlig myndighetsutövning med lång tradition. Väntetiden för att få komma till polisen för att beställa sitt pass kunde ta fem, sex månader. Väntetiden på själva passet kunde ta 14 veckor på grund av en trasig tillverkningsmaskin i Finland.

För att komma iväg på den planerade resan campade människor i det fria utanför expeditioner för tillfälliga pass. De brukade ta emot 50 kunder per dag. Det hela saknade all form av värdighet.

En tredje observation gäller också resor. Köerna till säkerhetskontrollerna på flygplatserna. De verkade dels bero på fantasilös organisation men mest på brist på personal som fått klartecken av säkerhetspolisen och alltså befunnits lämpliga.

Resultatet blev i alla händelser ett sällan skådat kökaos med människor som väntade i upp till ett halvt dygn på att gå igenom säkerhetskontrollen.

Det finns fler observationer som alla pekar i samma riktning. Samhällets institutioner verkar inte för medborgarnas bästa. De gör snarare livet surt för dem. Gör små, ganska enkla saker jättebesvärliga, tids- och arbetskrävande.

 

De konkreta observationer som jag beskrivit har var och en rimliga förklaringar. De går att förstå.

Men det sammantagna intrycket av dem, och liknande, är inte rimligt. Man kan få intrycket av att samhället övergivit sina medborgare. Skaffa dig ett pass om du kan/orkar.

Om jag var en ansvarsfull politiker skulle jag vara väldigt oroad. Människor kan nämligen dra slutsatsen att samhället inte fungerar som det ska. Ett sätt hantera det är att ta saken i egna händer, sköta sig själv och skita i andra. Ett annat att rösta på auktoritära partier.

Vill vi det? Skulle inte tro det.

Fem saker att hålla koll på i veckan

  1. Billström till Bryssel
    Tobias Billström har varit i Bryssel många gånger i sin tidigare roll som minister, 2006 till och med 2014. Men i morgon är det dags för hans första utrikesministermöte. Utan att känna till agendan i förväg törs jag lova att säkerhetsläget i Europa och kriget i Ukraina kommer att beröras.
  2. Och så var vi åtta
    I dag väntas jordens befolkning nå nya rekord, vi väntas bli åtta miljarder. Men hastigheten i ökningen kommer att avta i framtiden då världens befolkning blir allt äldre. Undantaget är framför allt Afrika där medianåldern ligger under 20 år medan den i Europa är nästan 45 år.
  3. Välvalt mål
    Kronprinsessparet Victoria och Daniel beger sig under tidsdagen till Eskilstuna och Energimyndigheten för ett studiebesök. Välvalt måste man säga med tanke på att elpriserna är på var mans läppar liksom den i vissa kretsar nyfrälsta vurmen för kärnkraft, även den som redan stängts av.
  4. Mer kungligt
    Kung Carl Gustaf och drottning Silvia genomför under veckan ett tre dagar långt statsbesök i Jordanien. Vitsen med dem är inte tjusiga middagar och vackra klänningar utan att agera dörröppnare för framför allt handel mellan länder där näringslivet tycker det går lite för trögt.
  5. Partiledardebatt
    Sedan några år tillbaka ska riksdagen genomföra en partiledardebatt om EU. Vällovligt på alla sätt och vis. Men påfallande ofta ställs den in eller flyttas eller har andra deltagare än partiledarna vilket aldrig händer med andra partiledardebatter. På onsdag blir den dock av.

Veckans citat

”Vi sänker skatterna med omkring tio miljarder, mest för dem som är beroende av bilen”.

Elisabeth Svantesson, finansminister (M) om sin fösta budget

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Följ ämnen i artikeln