Konflikten mellan S och MP kan spräcka regeringen

Bråket mellan S och MP om ensamkommande flyktingbarn kan i värsta fall leda till att regeringen spricker.

Det vore sannolikt bra för de gröna.

Schismen mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet om de ensamkommande flyktingbarnen har pågått länge men någon lösning är ännu inte i sikte.

Första veckan i november flyttades förhandlingarna från migrationsministern till statsminister Stefan Löfvens (S) nivå. Men resultatet har uteblivit.

Miljöpartiet vill att de ensamkommande som var yngre än 18 år när de kom till Sverige under flyktingvågen för två år sedan ska få stanna. S-ledningen är benhårda motståndare.

Men partitoppen pressas inte bara av de gröna utan också av bland annat 16 riksdagsledamöter, ungdomsförbundet SSU, Socialdemokrater för tro och solidaritet och en tredjedel av kommunalråden enligt en undersökning av SvD. De är på samma linje som Miljöpartiet.

Trots det vill varken Stefan Löfven, finansminister Magdalena Andersson (S) eller någon annan S-topp göra undantag för någon grupp.

– Man får inte asyl utifrån hur mycket man har rotat sig eller etablerat sig, sade Magdalena Andersson nyligen.

För närvarande ses inga öppningar i konflikten mellan regeringens båda partier som alltså kan sluta med att regeringen spricker.

Det skulle förmodligen Miljöpartiet tjäna på. De har fått ta mycket stryk av att ta steget från opposition till regering. De har tvingats acceptera att regeringen för en politik som de själva slogs emot under valrörelsen 2014.

De ville till exempel stoppa vägbygget Förbifart Stockholm. Det gick inte eftersom Stockholms läns landsting var emot.

De ville stänga Bromma flygplats men regeringens utredare kom fram till att det arrendeavtalet för marken gäller till 2038 och skulle bli mycket dyrt att bryta.

Och de ville att Vattenfalls tyska brunkol skulle bli kvar i marken. I stället fick bolaget direktiv av ägarna staten att sälja gruvorna. Den nya ägaren, ett tjeckiskt företag, tänker bryta kolen.

Efter såna tunga förluster är det inte konstigt att Miljöpartiets opinionssiffror är i botten. Enligt Aftonbladet/Inizios senaste väljarbarometer är stödet nu nere på 4 procent.

Om regeringen skulle spricka kan Miljöpartiet kasta loss från regeringen och driva en självständig politik vilket sannolikt skulle gynna partiet som har det tufft bland väljarna just nu.

Men hela regeringen behöver inte avgå. Stefan Löfven kan sitta kvar som statsminister och leda en ännu mindre minoritetsregering fram till valet om drygt nio månader.

Med så kort tid till ordinarie val är det sannolikt inget parti som skulle propsa på ett nyval. Väljarna skulle inte heller göra det

Men den troligaste utgången är inte en regeringskris utan att Socialdemokraterna får som de vill och att Miljöpartiet än en gång får agera dörrmatta. Det skulle inte gynna de gröna.

Migrationsverket har omkring 8 000 ärenden som rör ensamkommande flyktingbarn som kom till Sverige som flyktingar under 2015 och 2016 och som ännu inte är avgjorda. Handläggningstiden är i genomsnitt 600 dagar.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.