Moderaterna är fortfarande mindre än Sverigedemokraterna

Lena Mellin: Att bygga egna framgångar på andras motgångar håller inte i längden

Om det finns några som blir glada över den nya väljarbarometern från Aftonbladet/Inizio så är det Moderaterna.

Efter flera dystra år anas ett ljus i tunneln för Ulf Kristersson och hans parti.

Moderaterna har haft en svår tid sedan valet för snart fem år sedan. Deras mest framgångsrika partiledare alla kategorier, Fredrik Reinfeldt, försvann över en natt.

Efterträdaren Anna Kinberg Batra fick silkessnöret efter bara åtta månader. Mindre än ett år före nästa val tog Ulf Kristersson över rodret och talade om ”fler vuxna i rummet”.

Men hur vuxet han än betedde sig, och det finns det delade meningar om, så gick det dåligt i valet förra året. Moderaterna gjorde sitt sämsta val på sexton år.

Men i EU-valet i söndags kom vändningen. För första gången på nio år ökade stödet för Moderaterna i ett nationellt val. Tre moderater i EU-parlamentet blev fyra.

Också i den här månadens väljarbarometer kan ljuset i tunneln anas för Moderaterna. För första gången sedan i januari är det fler som säger att de skulle lägga sin röst på dem om det vore val i dag.

Ökningen är hela 2,6 procentenheter, den här mätningens största förändring. Den är till och med lite större än Kristdemokraternas nedgång.

Den främsta förklaringen till Kristdemokraternas nedgång, och därmed till Moderaternas uppgång, tycks vara väljarnas missnöje med Kristdemokraternas vacklande inställning till aborträtten.

Missnöje med ett annat parti är inte en stabil grund att stå på. Ska Moderaternas positiva trend fortsätta måste den bygga på egna meriter - att väljarna gillar dem. Inte att de ogillar några andra.

Otydlighet är - oftast- den största förbannelse som kan drabba ett parti. Men det gäller att vara tydlig på rätt sått - och det var Kristdemokraterna inte i EU-valet.

Det var däremot Moderaterna. Toppkandidaten Tomas Tobé dundrade på om gränsöverskridande brottslighet och kärnkraft som räddningen undan utsläppen av växthusgaser.

Tydlighet har dock inte varit partiets signum under de senaste åren. Det har varit svårt att utröna vilken deras inställning till SD egentligen är och vilka frågor de tycker har topprioritet.

Framgången i EU-valet, en ökning med drygt tre procentenheter, kan möjligen leda till en skärpning även i andra sammanhang. Vart leder det? Den som lever får se men jag skulle bli förvånad om M-ledningen inte kommer att söka sig åt det hållet.

För även om ljuset kan anas för Moderaterna är stödet för SD fortfarande större än för dem. Förbättringspotential finns, för att uttrycka sig försiktigt.

I det nya politiska landskapet är ställningen mellan de traditionella blocken ointressant. Högeroppositionen mot de fyra partier som samarbetar om statsbudgeten och 73 andra frågor, M, KD och SD, samlar för närvarande 45,6 procent av väljarna, en procentenhet mindre än i april.

Samarbetspartierna, regeringens S och MP liksom C och L, är något mindre, 43,5 procent. Stödet har ökat med 0,6 procentenheter under den senaste månaden.

Vänsteroppositionen, det vill säga Vänsterpartiet, skulle få 8,3 procent av väljarna om det vore val i dag.

Snart lägger sig den stora sommarstiltjen över svensk politik efter ett mycket händelserikt år. Två val, en superlång regeringsbildning, två partiledarbyten och en uppsjö ilskna och besvikna känsloutbrott. Därefter kan det börja röra sig rejält i opinionsmätningarna igen.


Förändring sedan april
M18,2 %2,6 %
L3,0-1,2
C10,10,7
KD9,0-2,4
S26,10,5
V8,3-1,2
MP4,40,6
SD18,4-0,2
Övriga2,40,6

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.