En förlust för världen när personer som Annan dör

Under alla år tror jag aldrig att jag hörde Kofi Annan höja rösten.

Han var den ultimata diplomaten. Mild i sin framtoning men ändå framgångsrik.

Förfinad och inkännande på en gång. Definitivt en av de bästa.

Det är verkligen sorgligt att höra att han gått bort.

Kofi Annan var på något sätt synonym med fred. Hans lågmälda, prestigelösa framtoning trots de välsittande kostymerna var den hos en man som aldrig kunde tänka sig att ta till våld för att lösa konflikter. Som alltid förespråkade samtal och förhandlingar hur svår situationen än var. Även om det fanns enstaka undantag.

Han kom från en välbärgad familj i Ghana och föddes på sätt och vis med silversked i munnen. Men att överleva fyra decennier som FN-byråkrat och kröna det med att bli generalsekreterare för världsorganisationen vittnar om hans kapacitet.

Han bröt många barriärer. Han blev FN:s första svarte generalsekreterare och den förste FN-byråkraten att få jobbet.

Många hade varit nöjda med det men inte Kofi Annan. Han satte igång ett omfattande reformarbete i FN som då var en absurt byråkratisk och dysfunktionell organisation. Med färre anställda lyckades FN ändå få mer gjort mer under hans tid.

Framförallt fick FN under Annans ledning ett osjälviskt ansikte utåt som personifierade organisationen. Flera av hans företrädare hade varit gråa män vars enda verkliga kvalifikation var att ingen av stormakterna hade något att invända mot dem.

USA, Kina och Ryssland var övertygade om att Annan skulle spela den traditionella rollen av FN-chef. En som håller sig på mattan och är noga med att inte göra sig osams med de permanenta medlemmarna av FN:s säkerhetsråd.

Men trots sitt milda yttre visade sig Kofi Annan ha vassa klor. När USA ville invadera Irak efter falska anklagelser om att diktatorn Saddam Hussein hade massförstörelsevapen sa Annan ifrån och kallade invasionen för illegal. Det var inte populärt i Vita huset. Men oerhört viktigt för att stärka bilden av att FN inte bara var stormakternas lydiga verktyg.

Men Annan var svår att angripa eftersom han alltid var så hövlig. Han var inte den som stod och skrek på barrikaderna men ändå, eller kanske just därför, hade hans ord tyngd.

Annan stod upp mot George W Bushs olagliga krig trots att en av hans framgångar som FN-chef varit att förbättra relationerna mellan FN och USA. Han lyckades bland annat få amerikanerna att betala tillbaka en del av vad de var skyldiga FN.

Toppdiplomaten var närmare 70 år när han slutade efter tio år. Då hade de flesta dragit sig tillbaka och njutit av pensionen.

Inte Kofi Annan. Fast han lär ha gjort ett försök.

Tillsammans med sin svenska hustru Nina Lagergren bokade Annan en sex veckors semesterresa till Italien. Men redan efter någon vecka var han uttråkad. Det fanns så många spännande och svåra saker i världen som kallade.

Året efter att han slutat i FN grundade han en egen stiftelse med målet att inte bara skapa fred utan en hållbar värld att leva i.

Han anlitades för att mäkla fred både här och där. Men när han 2012 fick uppdraget som FN:s särskilda sändebud i Syrien gick till och med Annan bet och tappade tålamodet.

En av höjdpunkterna i hans karriär var när han fick Nobels fredspris tillsammans med FN 2001. Den ende generalsekreterare vid sidan av Dag Hammarsköld att äras med utnämningen.

Men även Annan hade sina kriser och motgångar. Som biträdande generalsekreterare var han ansvarig för FN:s fredsbevarande insatser i Rwanda under det bestialiska folkmordet där. Annan erkände så småningom att han borde ha agerat kraftfullare för att stoppa blodbadet.

Hans son Kojo var inblandad i en korruptionsskandal rörande FN:s så kallade mat mot olja-program i Irak 2004. Men Annan friades från misstankarna att han på något sätt agerat för att sonens företag skulle få kontraktet.

Med Annan vid rodret på 45:e gatan i New York var det lätt att glömma den sanning som gäller för alla FN-chefer. Du kan bara åstadkomma så mycket som världens länder, och framförallt de fem stora i säkerhetsrådet, tillåter dig att göra.

När sådana män dör är det en förlust för världen.

Följ ämnen i artikeln