När fötterna sviker blir det besvärligt

Det finns viktiga faktorer som påverkar åldrandet.

Fötter är den minst omtalade.

Passa på att ge dem frihet i sommar.

Med Birgitta Anderssons ord: "Man ska vara glad åt fötter, utan dom man står sig slätt".

Det var Birgitta Andersson, 90, som sa det: ”Man ska vara glad åt fötter”.

Hennes underbara sång i Knäppupp-revyn 1962 poppar upp i huvudet så fort jag tänker på det här ämnet.

”Utan dom man står sig slätt”.

Det talas mycket om att rätt kost, motion, hjärngympa, koll på blodtrycket och social samvaro är bra för hälsan för oss pensionärer.

Det är aldrig någon som nämner fötterna.

De är värda ett eget kapitel. De flesta föds med perfekta fötter, och sen måste man bry sig om dem för att förhindra att de förstörs. Jag tänker ofta på min mammas fötter, förvridna av hallux valgus.

 

Aftonbladets egen Fråga doktorn, läkaren Christian Carrwik, svarade nyligen om detta tillstånd.

Hallux valgus betyder snedställd stortå och är ett vanligt problem, särskilt hos kvinnor. Själv har jag det i en lindrig form och har tänkt att det inte ska bli värre.

På andra sidan foten har mina lilltår tagit stryk av olika sorters skor. Den högra dessutom av att ha brutits av en gång. Jag stötte tån i dörrposten och när jag tittade ner stod den rakt ut åt sidan.

De skrattade åt den på sjukhuset men det var sannerligen inte roligt. Särskilt inte nu när den är förtjockad och ofta skaver i skorna.

Annars är mina fötter i bra skick. Jag kan både spreta och vicka med tårna, vilket inte alla i min ålder kan. Dessutom har jag skaffat personligt utformade iläggssulor, så att jag kan gå, springa och träna med Sofia utan att få ont i knän eller höfter.

Den här tiden på året är den bästa för fötterna, när de kan vara fria hela dagen, utom när jag ska gå längre sträckor. Inget trycker ihop dem, och jag kan träna hela dagarna på att få stortårna att röra sig i sidled.

 

Inspirationen kommer från läsaren Anna, som skrev:

”Jag har kikat på råd för att åldras väl och förebygga fallolyckor. Det är näringslära och medicingenomgång och plocka bort småmattor och göra styrkeövningar och balansövningar, vilket alltihop säkert kan vara bra i sig. Men ingenstans hittar jag några råd kring själva grunden för det hela: fötterna”.

Precis! Anna tipsade om en magisk 70-talspocket av en dansk fotspecialist. Jag hittade Helle Gotveds bok ”Moderna skor - plågade fötter, insikter och träning för en friskare fot” på biblioteket. I den finns enkla övningar som handlar om att hitta rätt muskler.

Jag kör med övningarna varje dag och det känns så bra. Med Birgitta Anderssons ord:

”Man ska vara glad åt fötter, för det är mycket som dom kan”.

 

När de sviker, blir det besvärligt. Hela världen kan se i filmklipp, om och om igen, hur USA:s president Joe Biden och Norges kung Harald snubblar och ramlar. Drottning Elizabeth föredrog att sitta under slutet av sitt liv när hon var osäker på fötterna.

Att ha ett par fungerande fötter långt upp i åldern är värt så oerhört mycket mer än den tillfälliga glamour man kan få av tjusiga skor. Att vara foträt hela livet lönar sig. 


Birgitta Anderssons ”Fötter” gavs ut på singel 1962. Den skrevs ursprungligen av Björn Lindroth för Knäppupp-revyn ”I hatt och strumpa” som hade premiär på Idéonteatern i Stockholm 1961.

Den danska rörelsepedagogen Helle Gotveds bok kom i en ny upplaga 2017, och finns fortfarande i handeln. Även 45 bibliotek landet runt har den. Med bilder och illustrationer visas enkel träning för fötterna.

Nu går jag (och mina fötter) på semester några veckor och är tillbaka i spalterna andra veckan i augusti. Fortsätt gärna att mejla och tipsa om saker jag kan skriva om som rör våra liv som pensionärer.

 

Följ ämnen i artikeln