Regeringen skryter om att den bryter mot lagen

Två ministrar kallade i dag till presskonferens för att skryta om att regeringen tänker fortsätta bryta mot lagen.

Det var den strävsamma duon Gunnar Strömmer och Maria Malmer Stenergard som med varierande grad av pigghet höll låda i det nyrenoverade pressrummet i Rosenbad.

Justitieministern lät i vanlig ordning som att han var på väg att somna, vilket dock kompenserades av att migrationsministern gjorde entré på scenen med den närmast maniska energi som har blivit hennes signum.

– De inre gränskontrollerna ska förlängas meddelade Strömmer, eller om det nu var Malmer Stenergard, som om det vore den mest självklara saken i världen.

Nu är det dock så att experter på EU-rätt i åratal har tjatat om att kontrollerna bryter mot reglerna i det Schengensamarbete som ger invånarna i medlemsländerna rätt att fritt resa över landsgränserna utan krångel.

Vid allvarliga säkerhetshot går det att göra undantag och upprätta tillfälliga inre gränskontroller, vilket exempelvis Norge gjorde efter Breiviks terrordåd.

Men Sverige har i princip permanentat undantaget. Det har funnits sedan flyktinghösten 2015 och sedan förlängts av socialdemokratiska och moderata ministrar med närmast konstnärlig fantasifullhet.

När det inte längre gick att hänvisa till flyktingströmmar åberopades terrorhot och när inte det fungerade dök Ukraina upp och efter att ha kavlat ut Putins invasion något år gjorde terrorhotet comeback, alltmedan näringslivet i Öresundsregionen blöder miljarder och livet blir jävligare för pendlare mellan Skåne och Danmark.

Nu hade de två statsråden dock betydligt mer på sina hjärtan än gränskontroller. Ämnet för dagen var säkerhetshot, vilket ju är brett.

– Det är regeringens uppdrag att stärka samhällets motståndskraft mot terrorism, sa Malmer Stenergard eller om det nu var Strömmer.

Det gick en lättnandens suck genom pressuppbådet över beskedet, då det ju hade varit mycket tråkigt om regeringen hade föresatt sig att försvaga denna motståndskraft.

Tillställningen var en show av det slag som den socialdemokratiska regeringen uppfann och som den nuvarande närmast har utvecklat till perfektion.

Först en självförhärligande rekapitulation av allt förträffligt som de heroiska ministrarna har åstadkommit och efter det några kloka och mindre kloka nya initiativ.

En del av budskapet hade till närvarande murvlars förtret redan presenterats i form av en debattartikel under förmiddagen, men sådana är nu en gång för alla spelreglerna.

Regeringen, visade det sig, har i dag överlämnat en proposition till riksdagen med ett antal skärpningar av lagstiftningen om säkerhetsärenden enligt utlänningslagen.

Det ska bli enklare att återkalla uppehållstillstånd för människor som inte borde få vistas i Sverige. Människor som kan antas ha kopplingar till terrorism eller ägnar sig åt statsstyrt företagsspioneri.

Detta låter utmärkt. Nuvarande regler har en del begränsningar som säkerligen var vettiga då de infördes, men Sverige är inte samma land som det har varit.

Ukraina, mördade svenskar i Bryssel, inhemska gangsters som skjuter och spränger, galopperande ökning av motbjudande antisemitism, Ryssland, Kina och Iran som agerar allt mer offensivt, samtiden är mycket dyster.

Det finns därför ingen anledning att förvånas över att Säpos siffror över invändningar mot att bevilja medborgarskap för människor som anses vara farliga bara växer och växer.

2019 lämnades en sådan erinran i 147 fall. År 2022 var den siffran 490, och redan i oktober passerade årets siffra 600. (Om laglydiga kurder som Erdogan ska klias under hakan med ingår i den siffran framgår dock inte.)

Annat lät mindre realistiskt. Ambitionen att fler personer som utvisas också ska lämna landet är förvisso vällovlig, och här finns säkert förbättringspotential.

Men regeringen kommer dessbättre inte runt de internationella konventioner som förbjuder Sverige att skicka människor till länder där de riskerar att avrättas eller torteras.

Nope, inte ens Åkessons i och för sig stora inflytande över regeringen kommer att ändra på den saken.

Efter cirka 30 minuters politikerbabbel var det dags för pressen att ställa frågor.

– Så nu förlängs de inre gränskontrollerna ytterligare sex månader. Finns det något slut på det här? undrade SVT.

– Jag vill inte spekulera i framtiden, sa Strömmer, eller om det nu var Malmer Stenergard.

Nähä, då får väl jag göra det i stället. Eländet kommer att fortsätta tills EU-domstolen en dag tröttnar och sätter ner foten.