Techeliten i Silicon Valley tar psykedeliska droger för att bli supermänniskor

”Det blir alltmer uppenbart att vi står mitt i ett paradigmskifte. I skrivande stund är, exempelvis, magiska svampar lagliga för eget bruk i Australien, Brasilien, Österrike, Tjeckien, Jamaica, Portugal och sju stater i USA.”

Alkoholens dagar är räknade. Men det har inte med din vita månad att göra. Wall Street Journal rapporterar att nutidens främsta makthavare – techeliten i Silicon Valley – tar psykedeliska droger som LSD, ketamin och magiska svampar för att bli smartare, leva längre och förändra världen. Det betyder att även du snart kommer att göra det.

Den globala alkoholkonsumtionen har minskat drastiskt sedan 1800-talet. Jag förstår om det låter märkligt, särskilt så här i mitten av augusti efter ännu en semester med för mycket av det goda. Men faktum är att vi i dag, 2023, bara dricker en fjärdedel jämfört med vad vi har gjort historiskt.
Generation Z är en stor bov i dramat. Undersökningar visar att dagens unga varken är intresserade av alkohol eller sex.
”Hembränt”-rörelsen har ersatts av ”Sober curious”-rörelsen som växer stadigt. Till och med rockstjärnorna har blivit nykterister, vilket The Guardian rapporterade om ifjol. Rest in peace, ”Sex, drugs and rock n roll”.
 

Det är som de säger: den enes bröd är den andres död. För fyra år sedan började företaget Liquid Death sälja kolsyrat vatten i burkar som ser ut att innehålla allt annat än vatten. I dag värderas de till sju miljarder kronor. Därför är det knappast någon överraskning att sommarens drink inte innehöll någon alkohol. De sociala plattformarna svämmar över av bilder och filmer på så kallade ”mocktails”, alltså alkoholfria drinkar.

Bara på TikTok har hashtaggen #mocktail över en miljard visningar. Och trenden lär fortsätta. Forskning visar att klimatförändringarna kommer att resultera i dyrare priser på öl och vin – till skillnad från de syntetiska droger som techvärlden nu har upptäckt. Jag återkommer till det. Först måste vi släppa in 2020-talets MAIN CHARACTER i leken.
2018 gästar Elon Musk en podcaststudio i Los Angeles. Det är inte vilken som helst. Den tillhör världens största poddare: Joe Rogan. Han som röker cannabis med sina gäster och lägger mer tid på ”skönt spontana frågor” än research. Intervjun filmas och det dröjer inte länge förrän Rogan tänder en joint. Musk hakar på, men erkänner att han vanligtvis inte röker gräs eftersom det gör honom mindre produktiv. ”I like to get things done, I like to be useful.”

Fem år senare, den 27 juni 2023, publicerar Wall Street Journal ett reportage där källor uppger att Elon Musk mikrodoserar ketamin (när han inte tar hela doser på fester) och att Googlegrundaren Sergey Brin äter magiska svampar. De vill själva inte kommentera tidningens uppgifter, men efter att artikeln publicerats skriver Musk på X (då Twitter) att han föredrar ketamin framför läkemedelsindustrins antidepressiva medel som ”förvandlar folk till zombier”. Musk får allt fler forskare på sin sida.

 

Enligt en studie som publicerades i fjol är ketamin snabbverkande, säkert på kort sikt och därmed särskilt effektivt för akut självmordsbenägna. Forskarna stöttar även Sergey Brins svampkonsumtion eftersom studier har visat att psilocybin, som finns i magiska svampar, tycks vara mer effektivt mot depression än andra antidepressiva medel. Psilocybin, ketamin och deras polare MDMA har även visat sig vara effektiva vapen mot beroenden och posttraumatiska stressyndrom. Att vara IT-chef är ingen dans på rosor.

Mr X och Mr Google är inte ensamma. Wall Street Journal har pratat med Karl Goldfield, en före detta marknadsföringskonsult i San Fransisco som har sadlat om till självlärd kemist. Han har fullt upp med att hjälpa IT-gänget i The Bay Area, där västvärldens techelit har slagit ner sina tältpinnar, att dosera psykedeliska
droger rätt för att bli mer kreativa och fokuserade. Målet är att uppnå maximal mindfulness. Enligt Goldfield har intresset för mikrodosering ökat dramatiskt de senaste månaderna. ”It’s the fastest path to opening your mind up and clearly seeing for yourself what’s going on”, förklarar han.

 

Det är inte bara techeliten som tar droger för att bli supermänniskor. Tidigare i somras tackade den kontroversielle
quarterbacken Aaron Rodgers den psykedeliska dunderbrygden ayahuasca för succéåret 2020 då han gjorde 48 touchdowns. ”The previous year, 26 touchdowns, four interceptions. We had a good season. Ayahuasca, 48 touchdowns, five interceptions, MVP,” sa New York Jets-stjärnan på en konferens.

Men det är inte riskfritt. Visst, psykedeliska droger är vanligtvis inte beroendeframkallande och dödsfall är sällsynta. Men eftersom de flesta drogerna fortfarande är olagliga fungerar de som en inkörsport till en värld fylld av hajar. Det är Bob Lee ett exempel på. I april hittades CashApps grundare knivhuggen till döds på gatan i San Fransisco. Polisen misstänkte först rånmord eller vansinnesdåd eftersom den liberala staden numera kallas San Fransicko på grund av det skenande drogmissbruket.

 

Men polisutredningen visade snart att den framgångsrike IT-chefen hade levt ett dubbelliv med sex och droger som främsta ingredienser. Lee var en del av ”The Lifestyle”; en hemlig rörelse i Bay Area för partysugna som vill ta droger och ha tillfälligt sex. Det slutade med att han höggs ihjäl med en kökskniv av en annan IT-kille.

Men cash löser det mesta och det saknas inte i Bay Area. För att slippa köpa ecstasy och andra psykedeliska droger från knarklangare har somliga anställt egna kemister, enligt Wall Street Journal. Allt för att hålla hajarna borta – och få hjälp med att komma på de där unika idéerna som får riskkapitalisterna att kasta pengar på dig. I den här världen är vanlisar osynliga. Riskkapitalister vill ha det som är extraordinärt. Men väldigt få föds extraordinära. Det är där de psykedeliska drogerna kommer in i bilden. Läkarnas piller förändrar ditt humör, medan langarnas droger förändrar verkligheten – vilket kan resultera i revolutionerande affärsidéer. Det är tveksamt om det är lemurernas drivkraft, men de har också hoppat på tåget genom att äta fermenterad frukt.

 

Det blir alltmer uppenbart att vi står mitt i ett paradigmskifte. I skrivande stund är, exempelvis, magiska svampar lagliga för eget bruk i Australien, Brasilien, Österrike, Tjeckien, Jamaica, Portugal och sju stater i USA. Stigman kring psykedeliska droger, som byggdes upp under 1960-talet, håller gradvis på att försvinna.
SVT och Netflix släpper regelbundet nya dokumentärer som utmanar tidigare generationers inställning, kunskap och värderingar. Men det här är bara början. Marknaden för psykedeliska droger väntas fördubblas de närmsta åren. 2029 snackar vi summor över 100 miljarder kronor, enligt de senaste prognoserna.

 

Men glöm siffrorna. Säkraste tecknet på att vi just nu upplever en psykedelisk renässans är att Filip Hammar och
Fredrik Wikingsson – som genom hårt och enträget arbete besitter Sveriges främsta nutidsvärderingskompass – nyligen lanserade en ny programidé i sin podcast: att besöka retreats där flummiga människor tar psykedeliska droger. Det är ett program som Filip Hammar har velat göra sedan han flyttade till Los Angeles för över ett decennium sedan. Snart är vi andra också där.

Skål!

Följ ämnen i artikeln