Ett tips till alla nöjda och lata M-katter

Ulf Kristersson (M)

Moderaterna var valet 2022:s stora förlorare.

Men med hjälp av Sverigedemokraterna kom de ändå till makten och fick kora sin partiledare till statsminister.

Det är ett under att missnöjet inte blossade upp i partiet för längesen.

Efter valet 2022 installerade sig Ulf Kristersson och ett tiotal partitoppar i Rosenbad. Kristersson visade med glädje upp hur han flyttade in i Sagerska palatset, njöt av att resa med regeringsplanet och berättade gärna om vilka internationella politiktoppar han träffade. Men partiet Moderaterna stod i en helt annan verklighet.

Partiet hade tappat för tredje valet i rad. Nu var de inte ens andra största parti längre utan fick se sig omsprunget av Sverigedemokraterna. I storstäderna var tappet chockartat, inte minst i Stockholm. Allt fler kvinnor hade också valt att lägga sin röst på ett annat parti än på Moderaterna.

Samtidigt har förtroendet för Ulf Kristersson varit oväntat lågt och det har gått minst sagt sådär, för partiet i opinionen. Några glada månader fick de som andra största parti innan SD gick om dem och parkerade sig på andraplatsen under hösten 2023. Att partiledningen inte vill låtsas om vad det betyder att vara tredje största parti är inte konstigt. Det är en hård verklighet att ta in.

Men här kommer några exempel:

Som tredje största parti är plötsligt Jimmie Åkessons statsministerambitioner inte bara nonsens.

Som tredje största parti är Moderaterna inte längre den naturliga motparten till Socialdemokraterna. Också där är SD inne på deras revir.

Som tredje största parti går det inte att luta sig tillbaka och njuta av regeringsmakten. Fyra år går alldeles för fort när det inte går bra.

Det ingen avancerad analys. Varje moderat borde vara medveten om denna krassa verklighet och man får förmoda att de som inte ser den, håller skenet uppe. I vilket fall är det förståeligt att partisterna till slut surnat till – det här är inte rätt tid att vara nöjd, lat katt om man är moderat.

Men säg det parti som fullt ut lyckats förstå sig självt.

Efter att ha kämpat på med en del utspel om vindkraft och bilfria gator, i andan att stärka sin klimatprofil och flörta med storstadens kvinnor (de ska tydligen gilla sånt) har partiet fallit in i skuggan från Rosenbad. I maktens centrum pågår istället en mer högljudd debatt om kärnkraft, brottslighet och den bistra ekonomin.

Moderaterna har låtit SD dominera debatten när det kommer till brottsligheten och migrationen. De har också låtit SD dominera regeringens politik i dessa frågor. Samtidigt har de inte lyckats profilera sig i den andra stora frågan som just nu dominerar människors liv och leverne – ekonomin och den ansträngda sjukvården.

Sjukvården är för övrigt en fråga som kvinnor tycker är viktig. Faktiskt kvinnors viktigaste politiska fråga enligt Aftonbladet/Demoskops mätningar. Ett litet tips!