Därför avslöjas samarbetet med SD nu

Partierna spurtar mot mållinjen i EU-valet - då är alla medel tillåtna

Det är inte av en händelse att nyheten om Liberalerna och Centerns samarbete med SD i riksdagen briserar just nu.

Om mindre än ett dygn stänger vallokalerna. Varje röst kan vara guld värd i kampen om de åtråvärda platserna i EU-parlamentet.

Den segdragna processen att bilda regering efter höstens riksdagsval handlade i grunden om en enda sak. Inställningen till Sverigedemokraterna.

S, MP och V sade att de inte ville ha med dem att göra. Det sade Alliansen också – inledningsvis. Men till sist sprack det 14 år gamla samarbetet mellan de fyra borgerliga partierna på en enda fråga – synen på samarbete med SD.

Liberalerna och Centern ville inte regera ens med passivt stöd från Jimmie Åkessons parti. Men när det kom till kritan hade Moderaterna och Kristdemokraterna ingenting emot det.

I mars tog KD ytterligare ett steg - Ebba Busch Thor meddelade att hennes parti skulle börja samtala med Sverigedemokraterna på samma sätt som de pratar med andra partier.

Men Aftonbladet avslöjar nu att det inte bara är KD som samtalar med Sverigedemokraterna i riksdagen. Det gör även M, L och C, trots de båda senares uttryckliga försäkringar om att de inte ska ge Sverigedemokraterna ens ett lillfinger.

Det är dynamit. Om det inte finns en väldigt bra förklaring så framstår både Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) i dålig dager. Antingen har de inte koll på vad som händer i deras riksdagsgrupper eller också för de väljarna bakom ljuset.

Sakfrågan, den som de borgerliga partierna vill att SD ska hjälpa dem att rösta igenom saknar sprängstoff. Den handlar om kustnära sjöfart. SD är berett att rösta med de borgerliga partierna, och smälla regeringen på fingrarna, under förutsättning att pråmtrafik särskilt uppmärksammas.

Ja, det är så det går till i rikdagen. Mer spännande än så är det förvånansvärt sällan.

Men i det här fallet är det inte sakfrågan som är spännande eller uppseendeväckande. Det är förhandlandet, dealandet på modern svenska, mellan framför allt C och L och SD. Det existerar - trots C- och L-ledningarnas utfästelser om motsatsen.

Foto: LORENTZ-ALLARD ROBIN/Aftonbladet / TT
Annie Lööf (C).

Det är ingen händelse att de här uppgifterna blir kända just nu. Vallokalerna stänger om mindre än ett dygn. Partierna spurtar mot målsnöret i kampen om de sista rösterna. De kan vara vara värda sin vikt i guld i kampen om de välbetalda och inflytelserika platserna i EU-parlamentet.

Det står och väger om Liberalerna ska bli kvar i parlamentet eller köras på porten. Centern siktar på att fördubbla sina mandat till två. Kristdemokraternas medvind har mojnat betänkligt. Moderaterna har däremot fått lite kvällsbris i seglen.

Alla vet att man inte vinner val bara på sina egna meriter. Minst lika viktigt är att peka ut, och helst förstora, motståndarens brister. Det är i det ljuset man ska se mejlkonversationerna i Aftonbladets avslöjande. På spurtrakan är nästan alla medel tillåtna.

Till sist ett par ord om att tala med Sverigedemokraterna. Inget annat parti har avstått från formella samtal med dem. Man talar i riksdagens utskott och vänder inte en SD-representant ryggen då hen dyker upp i kaffekön.

Det diskussionen handlat om är de informella samtalen, förhandlingarna om man så vill, som är en grundbult i riksdagsarbetet. Det är där de nödvändiga kompromisserna manglas fram.

Trots Lööf och Björklunds försäkringar förekommer det mellan deras partier och Sverigedemokraterna. I alla fall i trafikutskottet. Det kommer inte att stanna där.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

avLena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM