Tänk om Trump har rätt den här gången?

​M​ötesförbud och och stängda gränser ​hotar​​ ekonomin

Donald Trump ifrågasätter idén med att minimera möten med andra människor för att minska virusspridningen.

Han vill ”öppna” USA redan om ett par veckor.

Tänk om han har rätt?

Världens regeringar och andra beslutsfattare har en mycket, mycket svår uppgift.

De ska med alla tillgängliga medel försöka hejda spridningen av coronasmittan vilket fått förödande konsekvenser för ekonomin. Det senaste från den svenska regeringen kom i kväll.

Samtidigt ska de hålla företagen under armarna så att jobben finns kvar i så hög grad som möjligt när den akuta krisen är över.

Balansgången är svår och den svenska regeringen har i hög grad mer förlitat sig till att människor tar sitt förnuft till fånga än att låsa in oss med olika lagar och regler.

USA:s president Donald Trump vill ”öppna” USA igen till påsk.

Men hittills har både den svenska modellen och andra länders vägval lett till en ekonomisk kris vars djup vi ännu inte känner till.

Den begränsade rörelsefriheten får omedelbart konsekvenser för den närliggande ekonomin. Vi går inte ut och äter, åker mindre kollektivt, handlar inget utom det allra nödvändigaste vare sig det är tillåtet eller inte. De​t är​ katastrof för delar av servicenäringen.

Stängda gränser och av hälsoskäl nedstängd produktion har fått lika allvarliga konsekvenser för den internationaliserade industrin. Det är stopp i båda ändar. Komponenter levereras inte​,​ ingen köper de varor som eventuellt finns på lager. 

Balansgången mellan hårda restriktioner som riskerar att bli förödande för ekonomin och lite lättare inskränkningar är svår, för att inte säga omöjlig.

Hårda restriktioner ger större ekonomiska konsekvenser. Lättare inskränkningar i den personliga friheten kan göra att fler smittas.

 

För ett par dagar sade USA:s president Donald Trump i en intervju i tv-kanalen Fox News att han skulle älska att ha landet öppnat igen till påsk. Han ville se kyrkorna fulla på påskdagen.

Under en briefing i Vita huset lite senare backade han något och sade att han pekat ut påsken bara för att det är ”en underbar tid”.

Men tänk om den inkonsistente Trump har rätt? Det kanske är värre att djupfrysa ekonomin än att några fler dör i coronapandemin?

Det är en fruktansvärd avvägning att göra och jag tror inte att någon människa vill föra den diskussionen​ för öppen ridå. Men jag är helt säker på att den ändå förs, i slutna rum.

 

Trump tycks ju tycka att delstaterna ska släppa på tyglarna om ett par veckor, till den 12 april, så att alla kan gå till kyrkan i påsk. Men priset kommer då med all sannolikhet ​bli att ​fler i så fall kommer att dö.

Men tänk om det innebär att de samlade effekterna på våra samhällen i så fall, trots allt, blir mindre svåra.

Världens regeringar och andra höga beslutsfattare har redan fattat enormt svåra beslut. De kommer att behöva fortsätta med det.

Restriktionerna för enskilda människor måste förr eller senare trappas ner, annars ​g​år ekonomin under.

Men när är rätt tid? Ingen vet såklart. Donald Trump tycker det är inom ett par veckor.

Tänk om han har rätt? Just nu är det dock inte många som håller med honom.​ För hur länge vet vi inte.​

 

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

PODD Så har EU misslyckats under coronakrisen

I det här avsnittet av Aftonbladet Daily pratar vi om hur EU har hanterat coronakrisen. Vad händer med EU när krisen väl är över? Gäst är Wolfgang Hansson.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen