Alldeles för många vill lägga sig i vad vi äter

Läs Karin Ahlborgs krönika

Det finns många som vill tala om hur du ska äta.

Men det betyder inte att de tänker på ditt bästa.

Har du tänkt på hur många som vill lägga sig i vad du har på tallriken?

Först och främst har vi Livsmedelsverket som ju inte har så värst mycket annat för sig än att tala om att du äter fel, för lite av somt och för mycket av annat. Detta trots att kostundersök-ning­ar visar att vi i det stora hela äter som vi ”ska”.

Sedan har du de olika ideologerna som är bergsäkra på att det är nödvändigt att äta fett eller inget fett eller ekologiskt eller fullkornspasta eller inget kött eller bara kött.

Därefter kommer nutritionisterna som helt bortser från att det är mat du äter och envisas med att förvandla den aptitliga wallenbergaren till knepiga små krumelurer som protein, kolhydrater, mineraler, vitaminer och antioxidanter, fettsyror och olika sockerarter.

Och så forskarna som mer eller mindre noggrant söker efter stöd för sina uppställda hypoteser, ibland på beställning från livsmedelsindustrin som också är den bransch som är mest lyckosam i att omvandla forskning till kommers.

Det är inte så konstigt att vi irrar omkring i gångarna i affärerna som osaliga andar och undrar vad i fadderittan vi ska våga köpa med oss hem till middag.

Tyvärr är det ju så att vi inte blir klokare av alla råd och rön utan bara förvirrade.

Och det är finemang för dem som lever på vår osäkerhet: kostexperter bevisar ju att

deras expertis behövs och livs­medelsindustrin kan alltid leverera nya produkter som är skräddarsydda efter det senaste forskningsrönet och tillfälligt få oss att tro på ett liv efter de fiberberikade middagsköttbullarna.

Grejen är att vi inte borde vara så förvirrade om vi bara litade lite mer på vårt sunda förnuft. Köp mat och potatis, vettja, så ordnar det sig.

Följ ämnen i artikeln