Tynar empatin inför en mördad tonårspojke?

”Mammaupproret” fylls med rasism efter mordet på Jaffar, 15, i Malmö

Mammaupproren har blivit en motvikt till den hårda polisretoriken kring gängkriminalitet.

Men vad händer när till och med mammor börjar prata om att 15-åriga mordoffer får skylla sig själva?

Efter mordet på nyblivna småbarnsmamman och läkaren Karolin Hakim i Malmö bildades facebookgruppen Mammaupproret. Tusentals kvinnor samlades där för att protestera mot den brutala gängkriminaliteten, diskutera lösningar och stötta varandra.

När man drog ihop en manifestation på Stortorget för ett par veckor sedan var det med knallröda hjärtan på plakaten: ”Jag är en mamma och jag säger stopp!” stod det på flygbladen. 

Men efter mordet på 15-årige Jaffar på Möllevången i söndags, förändrades plötsligt något. Stämningen i gruppen, som nu har hela 5 500 medlemmar, hårdnade.

Började sprida rykten

Somliga började misstänkliggöra. Sprida rykten.

”Vad hade denna killen för umgängeskrets? Vad har han gjort själv för att få ett ’pris’ på sitt huvud?” skrev en kvinna, en känslokall antydning om att en ihjälskjuten pojke får skylla sig själv. Andra började prata om etnicitet och invandring, migrationspolitik och ”rensning”. Urspårade kommentarsfält fick stängas ner då administratörerna, som själva beskriver sig som heltidsarbetande mammor, inte hann ta bort hat och rasism.

Sigrun Sigurdsson från Fryshuset, och en av kvinnorna i Mammaupprorets ledningsgrupp, intervjuades i P1 Morgon:

”Just nu gillar jag inte tonen i gruppen”, sa hon, ”det hjälper ju ingen att vi sätter igång nån sorts drev och skuldbelägger de här unga offren”.

Mammor har blivit en kraft

Mammor har annars blivit en kraft i kampen mot gängkriminaliteten. I Stockholm har demonstrationer hållits med kvinnor i täten och runt om i landet startas kommunala och ideella Mammaprojekt. I Uppsala och Järva har mammor nattvandrat på stan, mammors berättelser lyfts fram i böcker och reportage, och Mammaupproret i Malmö har även bildat föreningen MUM – Mamma Utopia Malmö, som ska stötta mödrar som behöver hjälp med sina barn.

Man kan visserligen fråga sig varför inte pappor är lika engagerade, men det råder ingen tvekan om att många mammahjärtan bankar för frågan.

Motvikt till macho-retorik

Ofta tillhör de kvinnor i utsatta områden, kanske ensamstående och hårt arbetande, som nu har fått en gemensam röst. En uppfordrande, men hoppfull sådan, en motvikt till macho ”hårdare tag”-retorik och invandrarhat. När ingen annan orkat har ”lejonmammorna” kunnat se våldsoffer som människor, någons barn.

När jag själv besökte Malmö efter att Karolin Hakim dödats brutalt på öppen gata, träffade jag flera engagerade och berörda småbarnsmödrar på mordplatsen, som grät och la ner blommor. Våldet hade blivit verkligt, och många insåg att det kunde drabba vem som helst.

Kanske tynar empatin inför bilden av en 15-årig kille med keps och fjunig mustasch.

PODD Om skjutningarna och sprängningarna i Sverige

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med kriminologen Sven Granath om hur man gör för att stoppa en våldsspiral.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen