Att Macron förförde sin gamla fröken ses bara som en fördel

”Förlåt mig, men var det Johanna eller Giovanna?” frågade min dåvarande franska pojkväns faster när hon skulle servera mig vin till lunchen.

”Johanna”, svarade jag, lite förbryllad.

”Så bra, Giovanna heter nämligen min mans älskarinna. Får det lov att vara lite vin, Johanna?”

Jag nickade och kastade en blick på hennes äkta man på andra sidan bordet. Han såg med jämnmod på sin fru och i övrigt hände absolut inget med stämningen kring släktlunchen i det sobert inredda huset i Normandie.

Det här var under en tid av mitt liv som jag tillbringade i den välbeställda parisiska bourgeoisien, mellan rymliga våningar i sextonde distriktet, helgresidens vid havet och referenser till italienska älskarinnor en passant.

Fransmännens generösa syn på tvåsamheten går igen i de flesta samhällssegment och är, för att uttrycka det milt, en bit ifrån det nordiska idealet.

Det har varit intressant att följa de svenska reaktionerna på presidentkandidaten Emmanuel Macrons förhållande med sin 24 år äldre fru och före detta lärare Brigitte Trogneux, som på söndag kan bli Frankrikes första dam. Macron var femton år när de träffades – några år senare lämnade Brigitte Trogneux sin man som hon har tre barn med – men när kärlekshistorien så att säga fullbordades ”förblir vår hemlighet”, som hon själv lite lagom suggestivt uttryckt saken.

Mellan hyllningar till den franska kulturtanten och feministiska mantran (”om HON varit yngre hade INGEN reagerat”) lyser en mycket svensk politisk puritanism igenom nästan överallt.

Som om Emmanuel Macrons val av partner var ett statement. Och, viktigare, som om fransmännen över huvud taget skulle bry sig.

När den sittande presidenten François Holland blev fångad på bild med sin älskarinna, skådespelerskan Julie Gayet, för ett par år sedan, var den allmänna franska reaktionen indignation – över paparazzi-kåren. Före honom hade Nicolas Sarkozy under sin tid i ämbetet skilt sig och inlett ett förhållande med toppmodellen och skådespelerskan Carla Bruni. Bruni hade för övrigt i flera år levt med den franske publicisten Jean-Paul Enthoven, tills hon en dag inledde en relation och skaffade barn med hans son, programledaren Raphael Enthoven, som leder fransk tv:s motsvarighet till SVT:s Babel.

Alla kulturmäns urfader Serge Gainsbourg spelade 1984 in låten ”Lemon incest (Je t'aime t'aime, je t'aime plus que tout, papapappa)” med sin då trettonåriga dotter Charlotte, en bit som för alltid tillhör den franska låtskatten. Samma år publicerade Marguerite Duras klassikern ”Älskaren”, en självbiografisk roman om en 14-årig fransk flickas relation med en dubbelt så gammal kinesisk man. Sju år senare gav hon ut ”Älskaren från norra Kina”, en bearbetning av succén från -84. Den här gången var älskaren hennes bror.

Vänsterprassel i Elyséepalatsets rosenträdgård och populärkulturella anspelningar på incest är vanliga inslag i fransk offentlighet, som alltid svämmat över av oortodoxa förbindelser och pikanta perversioner. Det är antagligen därför som Emmanuel Macrons äktenskap rör upp en massa känslor överallt i världen utom i Frankrike.

Hans fullbordade oidipala projekt att förföra sin skolfröken har möjligen övertygat de fransmän som tycker att hans brist på erfarenhet är ett problem att det här är en man som får igenom sina önskemål. Hans kärleksliv är rentav det enda som gör hans renrakade uppsyn av bror duktig lite intressant.


  • Visste du att…
    Marine Le Pen är trebarnsmamma, frånskild två gånger och lever i ett särboförhållande med Nationella frontens vice partiledare Louis Aliot, som sagt att han inte planerar att flytta in i Elyséepalatset oavsett utgång i valet på söndag. Blir Le Pen president blir hon den tredje raka i Frankrike att vara ogift på posten.