I P3 – där hade Wollter fått prata utan censur

I februari sa skådespelaren Sven Wollter upp sig från sitt programledarjobb på Sveriges Radio P4.

Skälet var att radion hade stoppat en text som han skrivit mot Fredrik Reinfeldts utspel om att vi i framtiden lär behöva arbeta längre än till 65. Jag blir så förbannad att jag får blodsmak i munnen, skrev den gamle vänstermannen. Wollters attack på de ”borgerliga äggskallar” som försöker stjäla den åldrande befolkningens tid var begriplig, sett till hans politiska uppfattningar och med tanke på att programmet just den veckan skulle handla om sex och samlevnad på äldre dagar.

Vad som är konstigare är att Sveriges Radio anlitar en av Sveriges mest namnkunniga kommunister och sen blir nervösa för att granskningsnämnden ska tycka att han är partisk för att han attackerar den borgerliga regeringens mjälla statsminister.

Jag lyssnar mycket på radio och har också jobbat många år på P3 och P1, vilket gör att jag lyssnar halvprofessionellt. Hör suckar som är inskrivna i manus, får adrenalinpåslag när programledare försöka avbryta en malande gäst innan nyheterna, sneglar på klockan och vet att vad som än händer så vinner Ekot.

Jag reflekterar knappt över förnumstigheterna i ”Tankesmedjan” i P3 där attackerna på Centerns småföretagarpolitik varvas med hån mot kristdemokrater i största allmänhet. P3 har alltid varit en plantskola för mysvänstern. Ja, jag talar om mig själv för 15 år sedan. Jag hånade Svenskt Näringsliv och John Grays ”Män är från mars, kvinnor från venus” med samma självbelåtna energi.

Gästerna i P3:s aktualitetsprogram ”Torehammars vecka” är en S-märkt ”Vem är vem”. Senaste tiden har den socialdemokratiska redaktören Daniel Suhonen gästat programmet, liksom Katrine Kielos från Aftonbladets ledarsida, partiets nya ekonomiskpolitiska talesperson Magdalena Andersson och LO-tungviktaren Irene Wennemo. Den ende gäst som bryter partilinjen är Hans Linde som är gruppledare för Vänsterpartiet i riksdagen.

P3 och P4 har alltså helt olika idéer om vad som är att betrakta som partiskt och Sven Wollter hamnade bara i fel kanal.

Denna fina skådespelare har obegripligt nog hunnit fylla 78 år men i ungdomskanalen hade hans krönika bara varit en normal tyckarsträcka mellan Kapten Röds brottarhit ”In kommer ting” och eko-plinget.

Karin Magnusson.

Följ ämnen i artikeln