Språkrörsvalet – en maktförflyttning till Stenevis fördel

Hemliga listor, maktkamp och krossade drömmar - Miljöpartiets språkrörsstrid är igång.

Inte ens det snällaste parti tar sig oskadat ur en partiledarstrid. Och för MP är striden större den här gången, den handlar om var makten ska landa.

Sittande språkrör Märta Stenevi vill både äta kakan och ha den kvar.

Sen några dagar tillbaka ska de som vill kandidera för att bli nytt språkrör i Miljöparitet ha lämnat in sin intresseanmälan. I skrivande stund har tio män känt sig kallade. De flesta verkar inte ens vara seriösa kandidater. På en fråga i Sveriges radio om vem som var den bästa kandidaten svarade en av kandidaterna med en annan kandidats namn.

En annan sak som omedelbart gör flera kandidater oseriösa är att de bara kandiderar om partiet även i fortsättningen har två språkrör. Just nu pågår en process i partiet att pröva stödet för att byta till en partiledare.

De här kandidaterna vill alltså inte utmana sittande språkrör Märta Stenevi om posten för ensam partiledare. Att vara partiledare eller språkrör för ett parti är ett utmanade jobb och det kräver någon som vill, helhjärtat. En kandidat som inte vill utmana den sittande ledningen är inte heller en seriös kandidat.

Märta Stenevi (MP)

Nya tider för MP

För Miljöpartiet behöver att det händer något stort. Efter åren i regering, det halstarriga avhoppet från samma regering och deras impopularitet bland väljarna så behöver partiet se över vad de håller på med.

Parallellt med att partiet blivit allt mer impopulärt har klimatrörelsen blivit en global kraft. Något som Miljöpartiet inte lyckats profitera på. Problemet är att partiet inte tagit tag i de målkonflikter som den gröna omställningen möter. MP har inte lyckats hitta en berättelse som gör de uppoffringar som människor behöver göra för den gröna omställningen begripliga och rimliga.

Lite försiktigt har partiet börjat säga att det inte ska behövas uppoffringar för att rädda klimatet. En väg som Vänsterpartiet tidigare testat och som lett till både bråk och interna konflikter.

Verkar inte ens vilja bli språkrör

Efter valet där Miljöpartiet tog sig över 4-procentsspärren med hjälp av stödröster har partiet inte ens lyckats göra en ordentlig valanalys av vad det är som partiet behöver göra för att lyfta. Den vanliga självkritiken att politiken är för spretigt och att de missar att fokusera på den enda profilfråga de har, miljö och klimat, har trots det dykt upp.

Hur kan ett parti som har högt förtroende och en så tydlig profil i en viktigt politisk fråga inte förvalta det? Det är jag som frågar, för det har varit en relevant fråga i många år och Miljöpartiet har fortfarande inte kunnat svara på den.

Om vi då tittar på de kandidater som kandiderar på riktigt: riksdagsledamöterna Daniel Helldén och Linus Lakso, Henrik Ölvebo som är kommunalråd i Gällivare och så Pär Holmgren.

Egentligen borde inte Pär Holmgren stå på listan över seriösa kandidater om det inte var så att han var favoriten. Han vill nämligen sitta kvar i europaparlamentet i Bryssel och det har öppnad dörren till ett helt nytt maktspel inom partiet.

Stenevis maktmöjligheter

Här har nämligen Märta Stenevi fått upp ögonen för en helt ny möjlighet att både få kakan och äta upp den. Med Holgren i Bryssel skulle hon själv styra partiet i Sverige och i praktiken bli ensam partiledare. Det skulle alltså inte spela någon roll om partiet bestämde sig för att ha en eller två partiledare, hennes makt och inflytande skulle öka.

Varje år väljs båda språkrörsposterna om och även Märta Stenevis plats är till förfogande vid kongressen i höst. Ännu har ingen motkandidat stigit fram men en annan pikant detalj i Miljöpartiet är att kandidater kan förbli hemliga om de inte själva vill gå ut och berätta om sin kandidatur. Det är alltså möjligt att det finns utmanare till Stenevi som ännu inte givit sig till känna.

Inte nog med det, det går också att slänga in en kandidatur i sista stund om man vill. Så skedde till exempel när Peter Eriksson blev vald. Han annonserade sin kandidatur dagen före det språkrörsvalet.

Det är alltså inte över tills att det är över, och det kommer det att vara i mitten av november.