Är Modi på väg att starta ett religionskrig?

En ny lag har utlöst våldsamma protester i Indien de senaste dagarna.

De våldsamma protester som just nu sveper över Indien kan vara en föraning om betydligt värre saker.

Indiens hindunationalistiska ledare genomför en rad åtgärder som missgynnar den muslimska minoriteten.

I värsta fall är Narendra Modi på väg att starta ett religionskrig.

De våldsamma upploppen i flera av Indiens stora städer de senaste dagarna har utlösts av en ny lag som ger religiösa minoriteter i Indien en chans att få indiskt medborgarskap. Den enda minoritet som är undantagen är muslimer.

Det bor 170-200 miljoner muslimer i Indien, varav majoriteten är indiska medborgare.

Den nya lagen antogs i förra veckan men ett muslimskt parti har överklagat lagen till landets högsta domstol med motiveringen att den bryter mot Indiens grundlag som säger att särbehandling inte är tillåten.

Mest intensiva har protesterna varit i delstaten Assam där flera miljoner muslimer hotas av deportation om de inte kan visa att det varit bosatta i Indien sedan ett visst datum. Minst sex människor har dödats.

Men protester har också förekommit vid flera muslimska universitet, bland annat i mångmiljonstaden Mumbai och i huvudstaden New Delhi där polis stormat campus och använt tårgas och batonger mot studenter. Ett antal vårdas på sjukhus med brutna ben.

Tanken med lagen är att migranter som kommit från Pakistan, Afghanistan eller Bangladesh före 2015 och som tillhör en religiös minoritet ska kunna få indiskt medborgarskap.

Regeringens förklaring att muslimer inte omfattas därför att islam inte är en minoritetsreligion i något av dessa länder klingar en aning falskt med tanke på att andra utsatta minoriteter som rohingyer (muslimer) från Myanmar och tamiler från Sri Lanka, delvis muslimer, inte omfattas.

Hur man än vrider och vänder på lagen är det svårt att inte se att udden i den är riktad mot Indiens muslimska befolkning.

Dessutom är det svårt att inte se det som del av en större bild där Modi vill förvandla Indien till en nation där majoritetsbefolkningen hinduer gynnas särskilt medan den stora muslimska minoriteten missgynnas. Något han dessutom har stort stöd för hos befolkningen som anammat Modis högernationalistiska budskap.

Indiens premiärminister Narendra Modi.

Nyligen beslöt Indiens högsta domstol att på den plats i Ayodhya där det fram till för 27 år sedan stod en 1500-talsmoské som revs ner av hinduer, nu kan byggas ett hinduiskt tempel.

Det har blivit allt vanligare att mobbar av nationalistiska medborgargraden lynchar muslimer, exempelvis för att de misstänks ha handlat med kokött.

För några månader sedan drog Modi in det självstyre som den muslimskt dominerade delstaten Kashmir haft i årtionden. En rad lokala muslimska ledare har fängslats. Telefonförbindelser och internet stängdes initialt av helt. Användningen av internet är fortfarande starkt begränsad.

Utländska journalister tillåts inte längre resa till Kashmir. Ytterligare ett försök att mörklägga vad som händer i delstaten.

Indien befinner sig fortfarande i konflikt med Pakistan om vem området tillhör. Några månader före valet i våras utspelades öppna krigshandlingar mellan de två länderna. Pakistan sköt bland annat ner ett indiskt stridsflygplan.

Och det är här någonstans som omvärlden har anledning att oroa sig för vad Modi håller på att göra i Indien. Ju mer den fientliga stämningen piskas upp mellan muslimer och hinduer i Indien desto mer kommer det att klia i fingrarna på den pakistanska militären att ge Indien en minnesbeta.

De två länderna har legat i konflikt med varandra ända sedan 1947 då Indien blev självständigt. Till stor del är det en konflikt grundad i religion.

Vi talar här inte bara om två länder som har stora arméer utan dessutom båda sitter på en avsevärd arsenal av kärnvapen. När säkerhetspolitiska experter tillfrågas om var i världen som risken för ett kärnvapenkrig är som störst så svarar de inte Nordkorea utan Indien och Pakistan.