Macrons fräcka passning till Trump

Macrons passning till Trump var lika fräck som vågad.

Det hade kunnat sluta med ett jättebråk. Men Trump blev så paff att han inte visste hur han skulle reagera.

Uppdykandet av Irans utrikesminister på toppmötet indikerar Macrons ambition att bli Europas ledare.

Situationen är denna:

USA har sagt upp kärnenergiavtalet med Iran, ett avtal konstruerat för att hindra prästdiktaturen från att skaffa kärnvapen. President Trump har infört tuffa sanktioner mot Iran för att tvinga dem att gå med på ett nytt avtal. USA har dessutom infört personliga sanktioner mot Irans utrikesminister Javad Zarif.

Europa vill absolut rädda avtalet.

Ledarna för världens sju rikaste, demokratiska länder har den gångna helgen befunnit sig på toppmöte i Biarritz i Frankrike. I går dyker plötsligt Irans utrikesminister upp på inbjudan av värden för G-7 mötet, president Macron.

Ett besök som är svårt att se som annat än en direkt utmaning mot USA även om Trump i efterhand påstår att han godkänt att Zarif skulle få komma. Han hävdar att amerikanska medier gjort fejk news av allting.

Macron och Trump.

Isolerad president

Min analys är att Macron på ett väldigt konkret sätt ville visa för Trump hur viktigt Frankrike och övriga Europa tycker att kärnenergiavtalet med Iran är och hur totalt oense man är med Trump i den frågan. Macron ville poängtera för Trump hur isolerad han står i Iran-frågan där Europa fruktar att USA är på väg att provocera fram ett helt onödigt krig mot Iran bara för att Trump ska kunna hävda att han fixat fram ett bättre avtal än det Obama lyckades med.

Europa ser Zarif, som tillhör den moderata falangen hos regimen i Teheran, som nyckelperson för att minska spänningen mellan Iran och USA. Därför tycker man det är extremt korkat av Trump att införa sanktioner mot honom och därmed försvåra en medling.

Macron tog en stor risk. Trump kunde ha rest sig upp från mötet och flugit hem till USA. Den franske presidenten informerade Trump om Zarifs besök på en överdådig lunch som han höll till Trumps ära.

Macrons taktik mot Trump verkar vara att bädda in besk medicin i rejäla doser smicker och smörande. I just det här fallet verkar det ha fungerat. Trump blev så paff att det enda han till en början sa var "inga kommentarer".

Irans utrikesminister Javad Zarif.

”Fullkomligt respektlöst”

Senare sa han att det "var för tidigt" att träffa Zarif men att han "respekterade" att Macron bjudit in honom.

Vilket låter som att Trump hoppas att ett möte med Iran ska bli av längre fram. Kanske på FN:s generalförsamling i slutet av september.

En som inte var lika glad åt den franske presidentens tilltag var Trumps tidigare FN-ambassadör Nikki Haley. Hon twittrade att det hela var "fullkomligt respektlöst" mot Trump. Hon fortsatte med att kalla det "manipulativt och oärligt" av Macron.

Att veta vad som händer i korridorerna på ett toppmöte är inte lätt. Särskilt med en amerikansk president som ljuger friskt. Det verkar ändå som Trump togs på sängen och sedan försökte ändra historieskrivningen.

På en pressträff med Merkel sa Trump till och med att G7-mötet nått en uppgörelse om Iran och kärnenergifrågan. Något som Merkel motsade.

Mr Europa

Sett i ett större perspektiv är Macrons kupp mot Trump en del i den franske presidentens plan att försöka inta rollen som Mr Europa efter Tysklands Angela Merkel.

Merkel är kraftigt försvagad av det faktum att alla vet att hon är på väg ut. Den mest sannolika personen att efterträda henne som kansler är Annegret Kramp Karrenbauer som än så länge helt saknar internationell erfarenhet och pondus.

Genom att försöka medla fram en lösning mellan Iran och USA hoppas Macron att göra sig oumbärlig på den internationella arenan. Redan när Macron installerades som president märktes det att han hade någon from av Napoleon-komplex.

I dagens värld finns det många farliga konflikthärdar men den potentiellt värsta just nu är Iran. Det fanns ett avtal som Iran följde till punkt och pricka enligt FN:s atomenergiorgan IAEA. Men Trump lovade i valet att säga upp avtalet som han beskriver som "det sämsta som någonsin träffats" och har känt sig tvungen att göra det.

Det har lett till en upptrappning där båda sidor beslagtagit varandras fartyg och hotat med väpnande aktioner. Kriget står kanske inte för dörren men läge är oerhört mycket mer allvarligt än innan Trump sa upp avtalet.

Var Trump än sätter ner foten så är resultatet mer konflikt och en farligare värld i stället för lösningar.