Snart är saken biff

Lätt att odla – svårt att få oss att äta

INTE PROVSMAKAT Än så länge vet inte forskarna hur det odlade köttet smakar. Men när köttet är färdigt ska det påminna mer om färdigmald färs snarare än biff.

Det lätta är att odla fram provrörskött.

Det svåra är att få oss att äta det.

Forskningen vid Chalmers i Göteborg har pågått i tre år. I en bioreaktor odlas kött fram ur muskelceller från möss.

Ingen saftig musfilé, dock, utan en slags köttfärs på stärkelsepartiklar.

Tekniken att odla kött är densamma som när hud eller brosk odlas fram i laboratorium för att ersätta skadade kroppsdelar på människor.

– Det var så vi resonerade, säger Julie Gold, universitetslektor och projektledare.

– Om vi kan odla fram kroppsdelar så varför inte mat som vi äter?

Köttindustrin deppar

Etikforskaren Stellan Wellin vid Linköpings universitet kläckte idén att för en gångs skull diskutera en teknik innan den börjat användas.

– Tillsammans med forskare på SIK ville vi göra en livscykelanalys av odlat kött för att ta reda på om det verkligen skulle vara bättre ur miljösynpunkt, säger Julie Gold.

Det är lätt att begripa att en mäktig köttindustri inte gör vågen för en teknik som skulle göra såväl uppfödning som slakterier överflödiga.

Blir färdigmald färs

Det kött som odlas blir en slags färdigmald färs snarare än en biff.

– Vi vill framställa kött som vi kan gå vidare med och framställa korv av.

Tekniken är alltså så långt framskriden att det i teorin skulle kunna finnas provrörskorvar i morgon.

– Hindret ligger hos konsumenterna som i en undersökning tyckte att bara en klonad människa skulle vara värre än odlat kött, säger Julie Gold.

Men hur smakar laboratorieköttet?

– Ingen aning. Vi har inte fått fram något som går att provsmaka än.

Följ ämnen i artikeln